<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Katholieke gemeenschap verwelkomt eerste vluchtelingen sinds lockdown

Catholic News Agency 17 juli 2020
image
Andrea Riccardi, stichter van geloofsgemeenschap Sant'Egidio, verwelkomt de vluchtelingen in Rome. (Foto: CNA/Courtney Mares)

De geloofsgemeenschap Sant’Egidio in Rome verwelkomt de eerste vluchtelingen die sinds de coronalockdown het land in mogen. Een jonge Syriër vertelt over hoe de paus hem een kans op een nieuw leven gaf.

De tien Afghaanse vluchtelingen zaten lange tijd vast in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. In het kamp, dat plaats biedt aan drieduizend vluchtelingen, zitten meer dan negentienduizend mensen.

Hel van Europa

“Moria staat bekend als de hel van Europa”, vertelt vluchtelinge Razieh Gholami tegen de aanwezige pers op 16 juli, vier maanden nadat Italië haar grenzen sloot om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. “De vluchtelingen in Moria leiden een moeilijk, beangstigend bestaan in toestanden die fundamentele rechten onderdrukken. Ze hebben geen mogelijkheid om verder of terug te reizen”, zei ze.

Humanitaire corridor

Paus Franciscus pleitte ervoor deze vluchtelingen naar Italië te halen via een humanitaire corridor, die op zijn verzoek werd gecreëerd door het Vaticaan en de Italiaanse en Griekse regeringen om jongeren en gezinnen een kans op asiel te geven.

Deze Afghaanse vluchtelingen zijn het laatste deel van een groep van 67 vluchtelingen die vanaf 2016 naar Italië zijn gebracht door de humanitaire inspanningen van de Heilige Stoel en de geloofsgemeenschap Sant’Egidio, die de vluchtelingen ook helpt te integreren in de Italiaanse samenleving.

Eerder in Italië aangekomen vluchtelingen verwelkomden de nieuwelingen met een lunch. Een van hen is Majid Alshakarji, een tandartsstudent die de Syrische burgeroorlog in 2016 op vijftienjarige leeftijd ontvluchtte met hulp van paus Franciscus. “Het is moeilijk wanneer je gedwongen wordt je land te verlaten”, vertelt hij.

Getuige

“De reis in Aleppo was zwaar; we moesten acht kilometer afleggen over terreinen met bommen terwijl er ook bombardementen waren”, zegt hij. Na de tocht door Aleppo vluchtte zijn familie naar Tunesië, waar ze volgens Alshakarji zoveel problemen tegenkwamen dat ze terugkeerden naar Syrië en van daaruit naar Turkije vluchtten.

“Toen gingen we naar Griekenland. Daar wachtten we vijftig dagen onder moeilijke omstandigheden in het kamp”, zegt hij. “Toen kwam de paus, die voor iedereen een getuige wilde zijn.”

Alshakarji’s familie was een van de drie Syrische families die samen met de paus naar Rome reisden na diens bezoek aan Lesbos in 2016. Alshakarji woont nu vier jaar in Rome en studeert aan een plaatselijke universiteit voor tandarts. “We mogen een nieuw leven leiden in een nieuw land”, zegt hij. “Het is een prachtige ervaring.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.