fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Katholieke scholieren op Bahama’s tonen veerkracht na orkaan Dorian

Catholic News Service 30 oktober 2019
image
Directrice Joye Ritchie-Greene. (Foto: CNS Photo/Tom Tracy)

Hoewel veel openbare scholen op de Bahama’s nog steeds zijn gesloten sinds orkaan Dorian de archipel begin september trof, is de katholieke middelbare school Mary, Star of the Sea alweer operationeel.

Volgens directrice Joye Ritchie-Greene was haar school de eerste die opnieuw open ging op Grand Bahama, een van de eilanden van de Bahama’s. Verschillende leerlingen van openbare scholen en van andere katholieke scholen volgen nu ook lessen op Mary, Star of the Sea omdat hun scholen verwoest zijn.

Leerzame tijd

Ondanks waterschade kon Mary, Star of the Sea gauw genoeg weer opstarten dankzij afspraken met een elektriciteitsbedrijf. Volgens Ritchie-Greene hoort jezelf voorbereiden op orkanen bij het leven in de Bahama’s, maar is de tijd na een krachtige storm ook heel leerzaam. De school heeft het lessenschema aangepast om in te spelen op de problemen die de leerlingen en hun families ervaren.

“De verandering in ons schema hebben we doorgevoerd om leerlingen te helpen die door de storm geen elektriciteit of stromend water hebben, zodat ze op school tijd kunnen besteden aan hun persoonlijke verzorging. Wat we niet wisten, is dat de leerlingen het beter doen met dit nieuwe schema”, zegt de directrice.

Veerkrachtig

Hoewel er door de orkaan geen doden zijn gevallen onder de staf of leerlingen, zijn er wel veel die familieleden of vrienden hebben die door Dorian iemand verloren hebben. Minstens drie leraren en acht scholieren hebben hun huis en al hun eigendommen verloren.

“We merken dat de jongeren veerkrachtig zijn, dat ze hun gevoelens delen en erover praten”, zegt Ritchie-Greene. “We hadden verwacht dat het langer zou duren voordat ze zich weer op hun gemak voelen.”

Je leven in perspectief

Volgens Ritchie-Greene hebben scholen op de Bahama’s duidelijke richtlijnen over orkanen en is het personeel goed voorbereid. “Je hebt een plan nodig, je hebt stafleden nodig die weten wat er van hen verwacht wordt, maar als de storm voorbij is, helpt het als je mensen boven je hebt die ook snel kunnen handelen.”

De nasleep van een orkaan dwingt je om je leven in perspectief te stellen, aldus Ritchie-Greene. “Een orkaan doet ons pas op de plaats houden en nadenken over wat het belangrijkst is. Veel mensen zijn nu somber, emoties zijn rauw. Daar moeten we rekening mee houden.”