<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Klooster op wielen: kloosterlingen ontmoeten op festivals

Luuk van den Einden 15 februari 2020
image
"Gelovig of niet, mensen komen graag een kijkje nemen." (Foto: Sharon Iwerebor)

Er bestaan weinig dingen die zo van elkaar verschillen als kloosters en festivals: kloosters draaien om stilte en rust, bij menig festival knallen de decibels uit de speakers. De KNR heeft toch een manier gevonden om die tegenpolen bij elkaar te brengen: het Klooster op wielen.

Het Klooster op wielen staat letterlijk op wielen: het is namelijk een tot klooster verbouwde caravan. Daar horen een mobiele kloostertuin en een biechthokje bij; en natuurlijk zijn er ook kloosterlingen aanwezig.

Stil worden en vragen stellen

“Op festivals is vaak drukte en allerlei prikkels. In het Klooster op wielen kun je stil worden”, vertelt Marian Timmermans, die samen met Nelleke Matsinger het concept ontwikkeld heeft voor de KNR (Konferentie Nederlandse Religieuzen).

In het Klooster op wielen is het mogelijk om het gesprek aan te gaan met kloosterlingen van allerlei kloosters in Nederland. Jongeren worden ook uitgedaagd om vragen te stellen die op een tafel liggen. Zo kunnen ze kloosterlingen vragen of zij ook wel eens vakantie hebben, maar ook pittige vragen als: wanneer is je leven gelukt?

Jongeren bereiken

“De KNR wil aanwezig zijn en de brug slaan naar jongeren”, legt Timmermans uit. “Er is een grote groep jongeren die normaal nooit een voet in een klooster zou zetten. Door op een plek te zijn waar die jongeren zijn, willen we ze in aanraking brengen met stilte en zingeving.”

Jongeren bereiken is een vak apart. “We willen maatwerk leveren”, zegt Timmermans. “We zijn bijvoorbeeld uitgenodigd om naar het Bevrijdingsfestival te gaan, dus dan denken we ook na over wat we kunnen binnen het thema bevrijding met jongeren als klooster.”

Religie is spannend

Het Klooster op wielen heeft één festivalseizoen achter de rug. Voor religieuze initiatieven als het Klooster op wielen is het niet altijd even makkelijk om bij festivals binnen te komen. “Qua zingeving en spiritualiteit kan er veel op festivals, maar religie is best spannend”, legt Timmermans uit. “Dat zit bij mensen toch in een ander hoekje.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

Foto's: Sharon Iwerebor

“Het kan zijn dat we met religie geassocieerd worden, maar het Klooster op wielen wil de dialoog aangaan met jonge mensen op het gebied van levensvragen en zingeving. Ontmoeting en beleving staan voorop.”

“In Nederland hebben de meeste jongeren geen directe link met geloof, ze groeien niet in een religieus gezin op”, legt Timmermans uit. “Daardoor loopt religie toch een soort schade op. Het misbruik in de Kerk is bijvoorbeeld breed in de media geweest en aanslagen worden vaak religieus geduid. Je merkt dat religie een lading heeft.”

Toch staan er in 2020 al wat grotere festivals op het programma, zoals het Bevrijdingsfestival. “We krijgen nu een beetje diversiteit in waar we uitgenodigd worden”, vervolgt ze. “We komen al op festivals die we voor ogen hebben, waar we graag willen staan. Als we bijvoorbeeld ooit op Lowlands mogen staan, zou ik daar heel blij van worden.”

Vermoeide kloosterlingen

Het Klooster op wielen wordt goed ontvangen. “Mensen vinden het een heel leuk initiatief”, zegt Timmermans. “Afgelopen december stonden we bijvoorbeeld op een markt in Amsterdam, gewoon om te kijken of we daar gesprekken loskregen. Daar merkten we wel dat of mensen nu gelovig zijn of niet, ze graag een kijkje komen nemen.”

“Jongeren zijn heel verrast en vinden het een creatief idee. Er zijn mensen die ook speciaal voor het Klooster op wielen reizen, dat vind ik ontroerend. Voor de kloosterlingen is het hard werken, want die voeren veel diepgaande gesprekken. Afgelopen jaar waren we op het christelijke festival Graceland; daar waren de kloosterlingen aan het einde van de dag vermoeid, zoveel gesprekken hadden ze gevoerd.”

Het Klooster op wielen zoekt voor het aankomende festivalseizoen jongeren die als vrijwilliger mee willen helpen. Geïnteresseerd? Kijk dan eens op www.kloosteropwielen.nl.

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.