fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Kloosterweekend RKJ Delft: voor de innerlijke mens

Redactie KN Jong 24 maart 2020
image
De monstrans met daarin het Allerheiligste in het klooster van de zusters Maria Stella Matutina. (Foto: RKJ Delft)

Zeven leden van jongerengroep RKJ Delft hebben de veertigdagentijd op een bijzondere manier ingeluid: met een kloosterretraite. “We hebben die stiltemomenten ook echt gepakt.”

“Bij aankomst val je meteen in de stilte”, vertelt Olaf van Oosterhout. Hij is een van de jongeren van RKJ Delft die eind februari op kloosterretraite gingen als voorbereiding op de veertigdagentijd.

Kloosterritme

“De stilte op vrijdagavond was behoorlijk wennen”, zegt Van Oosterhout. “Je komt uit een druk leven met veel geluid om je heen en veel dingen aan je hoofd. Ineens is dan alles stil. Dat doet je innerlijke mens goed. Je kunt alles op een rijtje plaatsen.”

De jongeren verbleven in een contemplatief klooster; de kloosterlingen zijn op bepaalde tijden stil. “We hebben ook geprobeerd die stiltemomenten echt te pakken”, legt Van Oosterhout uit. “Verder hebben we meegeleefd met het kloosterritme; zo hebben we bijvoorbeeld in stilte gegeten. Dat is moeilijk: je bent erg geconcentreerd op stil zijn; dan is bijvoorbeeld het geluid van thee die ingeschonken wordt heel opvallend.”

Intense Mis

“De hele zondag hebben we ons voorbereid op de heilige Mis. We hebben anderhalf uur lectio divina [een aandachtige, indringende manier om de Bijbel te lezen, red.] gehad over het evangelie van de dag. Omdat je er dan zo actief mee bezig bent, ervaar je die Mis veel intenser.”

“Als je op zondag om elf uur in de kerk zit, is dat heel anders dan wanneer je de Mis om vijf uur bidt en al sinds half acht bezig bent om in rust en stilte daar naartoe te werken.”

De rust opzoeken

RKJ Delft organiseert ieder jaar een kloosterweekend als voorbereiding op de veertigdagentijd. “Voor mij is het een voornemen geworden om stiller te zijn in de veertigdagentijd”, aldus Van Oosterhout. “Wat meer de rust opzoeken, wat meer lezen en minder series en televisie te kijken.”

“Ik probeer nu ook iedere ochtend de lauden, het morgengebed, te bidden via Radio Maria. In je eentje is dat lastig, maar als je dat met andere mensen, die je weliswaar niet kent, hardop bidt, lukt dat beter.”

RKJ Delft is een actieve jongerengroep die één of twee activiteiten per maand plant. “We hebben best veel verdiepende lezingen”, vertelt Van Oosterhout. “We bieden iets wat je niet zo snel ergens anders vindt. Daardoor komen er ook veel mensen van buiten Delft. Ik woon zelf bijvoorbeeld in Bleiswijk, een dorpje bij Zoetermeer. Er komen ook mensen uit Den Haag of Rotterdam, uit heel de omgeving.”