fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

‘Laat angst je niet ontmoedigen’, zegt paus tegen Sint-Pietersplein vol tieners

Redactie KN Jong 20 april 2022
image
Paus Franciscus groet de jongeren die op het Sint-Pietersplein waren samengekomen voor de gebedswake. Missen uitgezonderd was de wake het eerste grote evenement op het plein sinds de pandemie. Foto: CNS - Remo Casilli, Reuters

Tienduizenden Italiaanse jongeren waren op Tweede Paasdag in Rome voor een gebedswake met de paus. Die sprak bemoedigende woorden in het licht van de lasten die jongeren wereldwijd dragen.

“Volg mij” was het motto waaronder Italiaanse tieners op de avond van Tweede Paasdag een gebedswake met paus Franciscus op het Sint-Pietersplein bijwoonden. Voor de wake, georganiseerd door de Italiaanse bisschoppenconferentie, waren jongeren vanuit heel Italië naar Rome gereisd.

Tienduizenden jongeren

Missen buiten beschouwing gelaten is de gebedswake de eerste grote bijeenkomst op het Sint-Pietersplein sinds de uitbraak van de coronapandemie. Tussen de tachtig- en honderdduizend jongeren kwamen op het evenement af om te bidden en om te luisteren naar de woorden van de paus en naar geloofsgetuigenissen van leeftijdsgenoten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Enkele tieners deelden hun verhaal om tot voorbeeld te dienen voor de verzamelde jongeren. Een meisje vertelde hoe ze het verdriet om haar overleden oma leerde om te zetten in een geschenk voor anderen; een tweede meisje sprak over haar eenzaamheid tijdens de lockdowns en hoe ze het leven leerde te bezien vanuit hoop en vreugde.

Donkere wolken boven de wereld

Paus Franciscus liet weten blij te zijn om na twee jaar eindelijk weer zo’n grote groep mensen op het Sint-Pietersplein te mogen zien. Hij verwees daarbij naar de Urbi et Orbi-zegen die hij op 27 maart 2020 uitsprak bij zijn gebed voor een einde aan de pandemie. Dat deed hij helemaal alleen op een leeg plein, “in de stromende regen, terwijl mensen zich in hun huizen opsloten uit angst voor een minuscule ziekteverwekker”, herinnerde de paus zich.

Twee jaar later is paus Franciscus blij dat “de vreugde van Pasen het plein weer vult.” Tegelijkertijd hangen er donkere wolken boven de wereld, aldus de paus, omdat de pandemie nog niet ten einde is en er een oorlog woedt in Oost-Europa.

“Vaak zijn het jullie leeftijdsgenoten die voor zulke dingen de hoogste prijs betalen”, sprak de paus tegen de Italiaanse tieners. “Niet alleen worden hun levens beknot en onzeker gemaakt, maar worden ook hun toekomstdromen vertrapt. Veel broeders en zusters wachten nog op het licht van Pasen.”

Angst en licht

Paus Franciscus vergeleek de situatie waarin veel jongeren wereldwijd zich bevinden met die van Jezus’ discipelen na de dood van Jezus. Na Goede Vrijdag waren de leerlingen moedeloos, vertelde de paus: hun dromen lagen aan diggelen. Op de oever van het Meer van Tiberias ontmoetten de apostelen echter de verrezen Heer en ging het licht van hun hoop opnieuw branden.

Jongeren moeten daarom nooit de hoop verliezen, drukte de paus hen op het hart; ook niet wanneer hun dromen worden stukgeslagen en alles verloren lijkt. “Er zijn momenten waarop het leven ons beproeft en we het gewicht van onze fragiliteit voelen. We moeten dan ook niet bang zijn om te zeggen: ‘Ik ben bang voor de duisternis!’”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Iedereen is wel eens bang, verzekerde paus Franciscus de aanwezige jongeren. Daarom moeten we onze angsten delen met mensen die we vertrouwen. “Wanneer onze angsten vanuit de duisternis aan het licht worden gebracht, komt de waarheid boven”, zei hij. “Laat je niet ontmoedigen: breng je angsten naar het licht en het zal je goeddoen.”

Bron: Vatican News