fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Lars Gerfen gaat op zoek naar het ‘allerbinnenste’ met nieuwe podcast

Luuk van den Einden 10 maart 2022
image
Met zijn podcast 'Allerbinnenste' voert singer-songwriter Lars Gerfen in de Veertigdagentijd gesprekken over muziek en het leven met collega-muzikanten. Foto: Lars Gerfen

Singer-songwriter Lars Gerfen maakt deze Veertigdagentijd een wekelijkse podcast waarin hij met collega’s praat over muziek, het leven en de vastentijd. “veel mensen zijn in deze periode op zoek naar iets extra’s.”

Als fervent luisteraar van podcasts liep Gerfen al een tijd rond met het idee om zelf ook eens een podcast te maken. “Ik vind het heerlijk om in de auto of tijdens het wandelen te luisteren naar een fijn gesprek. Het leek me geweldig om dat zelf ook te gaan doen. En uiteindelijk heb ik dus die stap gewaagd”, zegt hij.

Allerbinnenste

Met de podcastserie Allerbinnenste is die wens werkelijkheid geworden. In de Veertigdagentijd gaat Gerfen iedere week met een collega-muzikant in gesprek over de vastentijd en verschillende andere onderwerpen. In de eerste van zes afleveringen, die afgelopen maandag verscheen, praat Gerfen met singer-songwriter Reyer van Drongelen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Allerbinnenste is zowel de titel van de podcast als van Gerfens aankomende album. “Je zoekt altijd een titel die past bij hoe je je muziek beleeft. Mijn muziek reflecteert wat in mijn binnenste gebeurt, dus daar wilde ik graag iets mee doen.”

Verdieping

De opzet is volgens Gerfen eenvoudig: een goed gesprek over het leven, muziek en de Veertigdagentijd staat centraal. “Afhankelijk van het verloop van het gesprek komt er ook iets van dat allerbinnenste aan het licht”, zegt hij. Ook maken Gerfen en zijn gesprekspartner samen muziek in de podcast, waarvoor uit het repertoire van beide muzikanten geput wordt.

“Ik heb voor interessante mensen gekozen. Dat zijn muzikanten over het algemeen sowieso, zeker als ze ook zelf nummers schrijven en zingen.”
- Lars Gerfen

“Het zijn vrije gesprekken tussen twee muzikanten, geen interviews”, zegt de singer-songwriter. Hoewel het volgens hem niet de leidraad is, vormt de Veertigdagentijd wel een belangrijk thema in de podcast. “Veel mensen zijn in deze periode op zoek naar verdieping, iets extra’s. Ik vind het mooi om dan in deze periode daar iets mee te doen, ook voor mezelf.”

Prikkelende uitwisseling

Voor zover ze in een hokje te plaatsen zijn, zijn Gerfens gesprekspartners allemaal christelijke muzikanten. “Ik heb voor interessante mensen gekozen – dat zijn muzikanten over het algemeen sowieso, zeker als ze ook zelf nummers schrijven en zingen. Ik heb niet op een specifiek profiel geselecteerd, maar gewoon gekeken naar wie interessant lijkt.”

Toevallig zijn de zes gasten die in Allerbinnenste hun opwachting maken allemaal protestants. Volgens Gerfen heeft dat vooral te maken met het feit dat er in Nederland bijna geen katholieke professionele muzikanten actief zijn.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Met name op het thema van de Veertigdagentijd levert dat een prikkelende uitwisseling op, aldus Gerfen: “Protestanten beleven de Veertigdagentijd anders dan katholieken: je merkt dat er verschillen zijn. Dat maakt het spannend.”

De komende weken verschijnt iedere maandag een nieuwe aflevering van Allerbinnenste. De podcast is te beluisteren op verschillende platforms en via de website van Lars Gerfen.