fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

‘Las een dag van stilte in’ en andere pauselijke vakantietips

Luuk van den Einden 29 juni 2022
image
Aan het begin van de vakantieperiode raadt paus Franciscus jongeren aan om hun vrije tijd goed te besteden. Foto: Pixabay

De vakanties die je meemaakt als je jong bent, zal je voor altijd herinneren – gebruik die vrije tijd daarom goed. Dat is de boodschap die paus Franciscus jongeren meegeeft aan het begin van de vakantieperiode.

Of je nu ontspant, op reis gaat, werkt, anderen dient of op retraite gaat: als je je vakantie goed benut, ben je op weg naar meer volwassenheid, denkt de paus. Die gedachte deelde hij via een videoboodschap met 130 jongeren uit 60 verschillende landen, die deze week aanwezig zijn in de Italiaanse badplaats Sorrento voor de Global Youth Tourism Summit.

Brainstormen over duurzaam toerisme

Dit evenement, opgezet door de toerismeorganisatie van de Verenigde Naties en het Italiaanse ministerie van Toerisme, brengt jongeren uit landen als de Verenigde Staten, Kazachstan en Soedan bijeen om na te denken over toerisme op wereldwijde schaal.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Via conferenties en brainstormsessies worden ze uitgedaagd om plannen te bedenken voor vormen van toerisme die duurzaam zijn, de plaatselijke bevolking beschermt en het milieu beschermt.

Goede raad

Paus Franciscus was dus ook (digitaal) van de partij met goede raad voor jongeren aan het begin van de vakantieperiode. “Ik weet dat sommigen van jullie deze tijd niet alleen gebruiken voor ontspanning en leuke dingen, maar ook om vrijwilligerswerk te doen voor een goed doel”, sprak hij.

“Anderen nemen een bijbaantje om hun familie te steunen of voor hun studie te sparen, maar je kunt bijvoorbeeld ook een dag van stilte inlassen om in gebed met God te zijn en licht op je pad te ontvangen”, zei de paus.

“Wat je in deze periode van je leven meemaakt, zal voor altijd in je herinneringen blijven”, drukte de paus de jongeren op het hart. “Gebruik de tijd die je hebt daarom goed en verstandig. Op die manier ontwikkel je jezelf en bereid je jezelf voor op zwaardere taken in de toekomst.”

‘Boodschappers van hoop’

Zelf is paus Franciscus overigens niet zo’n vakantieganger. Hij komt vrijwel nooit op Castel Gandolfo, het pauselijke zomerverblijf vlakbij Rome. In de zomermaanden werkt hij gewoon door: in juli heeft hij een reis naar Canada en in augustus een consistorie (een soort vergadering met de kardinalen) gepland staan.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ten slotte stond de paus nog even stil bij het feit dat de toerismesector weer opkrabbelt na de coronapandemie. Dat gaat onder meer in Nederland gepaard met grote moeilijkheden: denk bijvoorbeeld aan de chaos op Schiphol en de enorme personeelstekorten in de horeca. Daarom sprak de paus ook de hoop uit dat jongeren “boodschappers van hoop en wedergeboorte voor de toekomst zijn.”

Bron: Vatican News