<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Mijn lichaam liefhebben

Redactie KN Jong 31 maart 2019
image
Foto: Shutterstock.com

Hi! Mijn naam is Chiara van Voorst, 23 jaar en oprichtster van Pure Womanhood. Maandelijks zal ik namens Pure Womanhood een column verzorgen voor KN Jong! Hierin hoop ik met jou dieper in te gaan op wat onze identiteit is, hoe wij echt gelukkig worden en wat hierin de rol van onze ziel én lichaam zijn! Dit is de tweede column in de serie ‘Geluk, mijn identiteit en mijn lichaam’.

Hoe kan ik mijn lichaam op de juiste manier liefhebben, zonder er een afgod van te maken? Ik denk dat dit voor veel mannen en vrouwen een grote vraag is. We willen immers onszelf goed verzorgen, er mooi uitzien, ons fit en gezond voelen, en, een beetje aandacht van anderen omdat we er mooi of gespierd (voor de mannen;)) uitzien is ook niet verkeerd! Maar je lichaam en gezondheid moeten ook niet een obsessie of een doel in zichzelf worden.

Deze vraag kwam op tijdens de retraite. We hoorden namelijk dat ons lichaam heilig is. In 1 Korintiërs 6, 19-20, lezen we: “Gij weet het, uw lichaam is een tempel van de heilige Geest, die in u woont, die gij van God hebt ontvangen. Gij zijt niet van uzelf. Gij zijt gekocht en de prijs is betaald. Eert dan God met uw lichaam.” Maar, hoe kunnen we het dan als iets heiligs behandelen, zonder er een afgod van te maken?

Om dus deze vraag, over hoe we ons lichaam op een juiste manier kunnen liefhebben, goed te beantwoorden moeten we eerst kijken naar een belangrijke waarheid over ons lichaam:

Een tempel

“Gij weet het, uw lichaam is een tempel van de heilige Geest.” Dit is een belangrijke waarheid: Jouw lichaam is een tempel! Het is niet iets wat in de weg zit, wat lelijk is, of wat een last zou moeten zijn. We kunnen op verschillende manieren naar ons lichaam kijken:

* Wij kunnen het lichaam zien als een last, als iets waarvan we de verlangens moeten onderdrukken en wat we vooral moeten negeren.

* Wij kunnen het lichaam zien als een afgod. Wat hiermee wordt bedoeld is het volgende: wij kunnen zo gaan denken en handelen dat alles gericht is op de schoonheid of het welzijn van ons lichaam. Mijn leven wordt dan beheerst door hoe ik mij voel of hoe ik er uitzie.

Beiden vormen zijn niet de manier waarvoor God ons lichaam heeft bedoeld. God heeft ons lichaam niet bedoeld om het maar zoveel mogelijk te negeren. Natuurlijk is er een bepaalde mate waarin we niet elk verlangen direct moeten navolgen. Als ik namelijk altijd het verlangen heb om chocola te eten, kan ik dat maar beter niet doen, want dan word ik ziek. Maar, de verlangens van mijn lichaam zijn niet slecht! Ze zijn uiteindelijk namelijk een verlangen naar God zelf! Ze moeten alleen soms wat bijsturing hebben, omdat wij, als gevolg van de zondeval, ze niet altijd meer omhoog, op God, richten, maar omlaag, op onszelf en de wereld. Ook heeft God ons lichaam niet bedoeld als afgod. Het is namelijk niet een doel in zichzelf om een zo fit en goed lichaam te hebben. Als we namelijk alleen maar gericht zijn op ons lichamelijk welzijn en geluk, dan is het gevaar dat we alleen maar bezig zijn met ‘wat goed voelt’. Maar als we dit doen, dan zijn we meer gericht op onszelf, terwijl nu juist ons diepste geluk ligt in het zijn van een zelf-gave (zie blog ‘Geluk, mijn identiteit en mijn lichaam’), juist door ons lichaam! En soms betekent dit dus dat we iets moeten doen voor een ander wat niet per se goed of fijn voelt voor ons lichaam. En dus, ons lichaam is bedoeld om een reflectie te zijn van Zijn liefde!

God heeft ons lichaam bedoeld als een tempel! De heilige Geest, oftewel God zelf (!), wil in ons lichaam wonen. En, Hij heeft het lichaam geschapen, en Hij zei toen ook dat het ‘heel goed was’ (zie Genesis 1, 31).

Laat het dus als eerste duidelijk zijn: jouw lichaam is een tempel, het is geschapen door God, het is heilig, het is goed.

De juiste balans

Mijn lichaam is een tempel, het is heilig. Ook zien we dat het is bedoeld om “God mee te eren” en om een reflectie te zijn van Zijn Liefde. En daarom is het dus geen afgod. Het lichaam is geen doel in zichzelf, maar het heeft een hoger doel: om God te eren en te reflecteren.

Nu dan praktisch, hoe kan ik dan mijn lichaam liefhebben, zonder dat het een afgod wordt? Hier is geen formule voor. Maar, wanneer we nadenken over ons uiterlijk, dan kunnen we onszelf altijd de volgende vraag stellen: Reflecteer ik nu Gods liefde met mijn lichaam? Breng ik een ander dichter bij God door hoe ik er nu uitzie, of vestig ik de aandacht enkel op mijzelf?

En deze vraag kunnen we ook onszelf stellen wanneer we bezig zijn met ons uiterlijk of onze gezondheid: Brengt dit mijzelf dichter naar God, of is het een obsessie aan het worden? Besteed ik meer tijd aan mijn gezondheid of uiterlijk dan aan God?

Bij dit alles is eerlijkheid naar onszelf het belangrijkste! Wij kunnen soms erg goed zijn om onszelf voor de gek te houden door bijvoorbeeld te zeggen dat het allemaal wel meevalt.

Dus, ja, wij mogen zeker onszelf goed verzorgen, onszelf niet verwaarlozen, en dit alles gericht naar boven, naar God, in plaats van naar beneden, naar onszelf.

“Alle schoonheid in de wereld is bedoeld om ons te leiden naar dé Schoonheid, namelijk naar God zelf.” (Christopher West)

Bezoek ook eens onze website: www.purewomanhood.nl. Voor vragen en opmerkingen kun je terecht bij purewomanhood@gmail.com.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.