<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Moeite met vasten? Probeer een vastenmaatje

Luuk van den Einden 19 maart 2021
image
Vasten hoef je niet alleen te doen: met een vastenmaatje kun je elkaar door moeilijkheden heen slepen. Foto: Pixabay

Veertig dagen geen koffie, Netflix of snoep, zie dat maar eens vol te houden. Vasten is een uitdaging, maar het hoeft geen eenzame lijdensweg te zijn: met een ander vasten kan kracht geven én de veertigdagentijd meer diepgang geven.

De veertigdagentijd begint op Aswoensdag en eindigt met Pasen. Dat zijn geen veertig dagen: de zondagen tellen namelijk niet mee als vastendag. Het getal veertig verwijst naar het aantal dagen dat Jezus in de woestijn verbleef na zijn doop.

Van jezelf loskomen

Vroeger schreef de Kerk strenge regels voor over hoe je moet vasten, maar tegenwoordig mogen gelovigen zelf weten op welke manier ze vasten. Vasten hoeft dan ook niet perse op het gebied van eten en drinken: je kunt ook minder op sociale media zitten, minder gamen of minder plastic gebruiken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De veertigdagentijd draait niet om afvallen of jezelf uitdagen. Deze periode is bedoeld om meer tijd en aandacht aan God te schenken en om te kijken naar hoe je met jezelf, anderen en God omgaat. “Vasten is je eigen wil loslaten om meer open te staan voor de wil van God en de behoeften van naasten”, legt Carolien Hoogenboom van Jong Bisdom Haarlem-Amsterdam uit. “Je hebt meer aandacht voor de behoeften van anderen, je werkt aan je relatie met God en je groeit in discipline.”

Vasten met een buddy

In je eentje vasten kan erg lastig zijn. Je kunt snel vergeten waarom je ook alweer vast en sjoemelen met je voornemens kan af en toe heel verleidelijk zijn. Daarom raadt Hoogenboom aan om een vastenmaatje te zoeken: iemand met wie je de veertigdagentijd aandachtiger kunt beleven en die je een steuntje in de rug kan geven als het moeilijk wordt. “Als je weet dat iemand anders hetzelfde doet als jij, werkt dat bemoedigend.”

Jong Bisdom Haarlem-Amsterdam heeft een buddyproject bedacht om jongeren aan een vastenmaatje te koppelen: Houd mij vast(en). Hoogenboom putte voor het project inspiratie uit haar deelname aan het vastenprogramma Fiat 90. Dat is de vrouwenversie van Exodus 90, een negentigdaags vastenprogramma voor Pasen. Daarbij heeft iedere deelnemer een buddy voor aanmoediging en diepere gesprekken, bijvoorbeeld over de evangelielezingen en de werkzaamheid van God.

“Vasten draait niet om lichamelijk fit worden, maar om geestelijk fit worden.”
- Alfonso Cavallé Medina

Daarnaast wil Hoogenboom met Houd mij vast(en) ook de eenzaamheid onder jongeren verlichten. “Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat de eenzaamheid onder jongeren groot is”, zegt ze. “Door het coronavirus is die eenzaamheid alleen maar groter geworden.”

Elkaar steunen

De 26-jarige Alfonso Cavallé Medina is een van de deelnemers aan het buddyproject. In de veertigdagentijd eet hij geen tosti’s en gebruikt hij minder internet om meer aandacht voor God te hebben. “Ik zie de veertigdagentijd als een bekeringsmoment”, zegt hij. “Ik wil dichter bij God komen. Door verstervingen leg ik meer focus op God. Focus staat voor liefde: als je van iemand houdt, geef je diegene aandacht. Dat geldt ook voor God.”

 

image
Alfonso: 'Ik zie de veertigdagentijd als een bekeringsmoment.' Foto: Alfonso Cavallé Medina

Alfonso leerde zijn buddy Gabriel kennen via het programma. Ze gaan samen naar de Mis en spreken over hun voornemens en het vasten. Wekelijkse opdrachten die om vriendschap of geloofsverdieping draaien zijn ook onderdeel van Houd mij vast(en); zo bespreken Alfonso en Gabriel wat je kunt leren uit het evangelie. “Een maatje helpt bij het vasten omdat je daardoor steeds terugdenkt aan je voornemens en elkaar steunt”, legt Alfonso uit. “Als een ander voor je bidt, helpt dat.”

Motivatie

Ook met een vastenmaatje blijft vasten een uitdaging. “Het moeilijkste vind ik dat het soms toch niet lukt”, zegt Alfonso. “Ik ben ook maar een mens.” Andere jongeren wil hij op het hart drukken dat de vastentijd niet om voornemens gaat, maar om dichter bij God komen. “De veertigdagentijd moet je niet gebruiken om af te vallen. Vasten draait niet om lichamelijk fit worden, maar om geestelijk fit worden.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Dat beaamt Hoogenboom. “Als je het moeilijk hebt, is het belangrijk om naar je motivatie te kijken”, raadt ze aan. “Je voornemens worden namelijk al snel een doel in plaats van een middel. Je kunt ook vasten met een bepaalde intentie: draag je offers bijvoorbeeld op voor het ongeboren leven of aan je zieke oma.”

Kijk voor meer informatie op de website van Jong Bisdom Haarlem-Amsterdam.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.