fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Negen jaar na zijn ontmoeting met de paus volgt Nathan zijn priesterroeping

Redactie KN Jong 11 januari 2022
image
Negen jaar na zijn ontmoeting met paus Franciscus volgt de Braziliaanse Nathan de Brito als postulant zijn roeping tot het priesterschap. Foto: Bisschop Joaquim Wladimir Lopes Dias - Facebook

Waar een ontmoeting met de paus al niet goed voor is: het jongetje dat tijdens de WJD van 2013 de paus omhelsde, is inmiddels postulant bij de franciscanen in het Braziliaanse Rondonópolis.

In 2013 stond Nathan de Brito, een negenjarige jongen uit Brazilië, heel even in het middelpunt van de belangstelling. Tijdens het bezoek van paus Franciscus aan de Wereldjongerendagen in Rio de Janeiro wist De Brito zich een weg door de menigte te banen en de paus te omhelzen. Een foto van die ontmoeting ging de hele wereld over en was met name in Brazilië groot nieuws.

Postulant

Begin dit jaar plaatste bisschop Joaquim Wladimir Lopes Dias van het bisdom Lorena die foto op Facebook, met daarbij een andere foto, waarop de inmiddels zeventien jaar oude De Brito gekleed is als postulant van de orde der Minderbroeders, ook bekend als de franciscanen. Een postulant is iemand die de wens heeft uitgesproken om toe te treden tot een kloosterorde, maar dat nog niet gedaan heeft; de volgende stap is het noviciaat.

image
De foto van De Brito's omhelzing met paus Franciscus ging de hele wereld over. Foto: Bisschop Joaquim Wladimir Lopes Dias - Facebook

In het bericht bij de foto’s legt bisschop Lopes uit dat de jonge man in het bericht Nathan is, op bezoek in Lorena, waar hij een tijdje heeft gewoond. Volgens de bisschop kreeg Nathan “een pectorale van de paus, met toestemming om het kruis te dragen.” Een pectorale is een kruis aan een ketting; normaal gesproken mogen alleen bisschoppen en andere hooggeplaatste geestelijken een pectorale dragen.

“Momenteel is Nathan postulant bij de orde der Minderbroeders in Rondonópolis in de staat Mato Grosso. Veel zegen!” besluit bisschop Lopes zijn bericht.

Droom van het priesterschap

In 2016 nam De Brito deel aan de roepingenmaand van de Braziliaanse bisschoppenconferentie. De foto van zijn omhelzing met de paus werd gebruikt als promotiemateriaal voor die roepingenmaand. “Dat was een grote verrassing voor mij”, herinnert De Brito zich in een interview in 2018.

“Ik besefte pas dat die foto gebruikt werd toen onze bisschop mij tijdens een Mis waar ik acoliet was, vertelde dat hij mij op de campagneposter gezien had”, zegt hij. In het interview vertelt hij ook dat hij van het priesterschap droomt, waarbij zijn ontmoeting met paus Franciscus een van de belangrijke mijlpalen op zijn weg naar het priesterschap was.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“De eerste keer dat ik na mijn eerste communie volwaardig de Eucharistie mee mocht vieren, is het beginpunt van het verhaal van mijn roeping. Vanaf die dag werd ik een levend tabernakel voor Jezus in de Eucharistie, hoe onwaardig ik ook ben”, vertelt hij. “Een ander belangrijk moment was de onverwachte ontmoeting die ik met paus Franciscus had tijdens de Wereldjongerendagen in Rio in 2013.”

Bronnen: KRO-NCRV, Catholic News Agency