<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

NET Ministries: evangeliseren in je tussenjaar

Luuk van den Einden 29 augustus 2020
image
Cecile Loenen: "Toen ik over NET Ministries bad, ervoer ik vrede." (Foto: Harry Wilburn)

Sommige jongeren gaan tijdens hun tussenjaar backpacken in Australië, maar Cecile Loenen begeleidt Amerikaanse jongeren tijdens de retraites van NET Ministries. “Ik denk dat de Heer wil dat ik dit doe.”

NET Ministries organiseert in de Verenigde Staten retraites voor tieners van middle en high schools. Cecile Loenen begint deze maand aan haar opleiding tot begeleider en zal het komende jaar van parochie naar parochie reizen om de retraites te organiseren.

“NET Ministries is succesvol omdat wij, de begeleiders, ook jong zijn”, vertelt ze. “Daardoor komen die jongeren in contact met leeftijdsgenoten die hun ervaringen met het geloof delen.”

Nieuwe missionarissen

Mark Berchem richtte NET Ministries op in 1980. Hij liet zich inspireren door paus Johannes Paulus II, die de wens uitsprak dat er nieuwe missionarissen zouden komen en dat westerse katholieke jongeren opnieuw geëvangeliseerd zouden worden; niet om zieltjes te winnen, maar om een persoonlijke relatie met Jezus op te bouwen.

Berchem begon met twaalf jongeren en dat bleek een succes. Hij breidde de jeugdretraites uit en zo ontstond NET Ministries, waarbij NET voor National Evangelization Teams staat.

Nadenken en bidden

Loenen komt uit Nederland, maar woont al drie jaar in de Verenigde Staten, waar ze op de internationale school heeft gezeten. “Al sinds de vijfde klas dacht ik er over na om een tussenjaar te doen”, zegt ze. Dat wilde ze in de eerste instantie bij een andere organisatie dan NET Ministries doen.

“Ik had er goed over nagedacht en erover gebeden voor ik eraan zou beginnen”, legt Loenen uit. “De eerste organisatie die ik in gedachten had was rationeel gezien echt iets voor mij. Het lag net iets meer binnen mijn interesses, het was wat kleiner en rustiger dan NET Ministries, wat meer constant. Ik ging een weekend kijken en dacht dat ik zeker wist dat ik hieraan mee wilde doen.”

“NET Ministries mag ons wel trainen, maar niet uitzenden. Dat doet de Kerk.”
- Cecile Loenen

Toch koos ze niet voor die organisatie: “Er was helemaal niks fout aan die organisatie, maar ik kon er geen vrede mee krijgen. Op de een of andere manier voelde het niet als mijn plek.”

Op Instagram zag Loenen dat een Nederlandse vriendin NET Ministries aan het doen was. Uit interesse ging ze kijken en wat ze zag beviel haar, dus schreef ze zich in voor een *interview retreatment weekend; een retraite die ook als intake figureert. “Toen ik over NET Ministries bad, ervoer ik vrede”, zegt ze. “Dus ik denk dat het goed is, dat de Heer wil dat ik dit doe.”

Opleiding

NET Ministries is gevestigd in de staat Minnesota, in het noorden van de VS. Daar zal Loenen opgeleid worden tot begeleider. “De eerste twee weken neem je deel aan een retraite, waarbij je over jezelf en je geloof leert”, vertelt ze. “Daarna is er een avond met een groot feest, waarop je je NET-shirt krijgt en de teams gevormd worden. In de drie weken daarna leer je met je team dingen als drama, jongeren en groepjes begeleiden.”

Na die vijf weken komt een bisschop of kardinaal een zegen geven namens de katholieke Kerk. “NET Ministries mag ons namelijk wel trainen, maar niet uitzenden”, legt Loenen uit. “Dat doet de Kerk.”

“Je groeit niet alleen in het jaar, maar je krijgt ook aangereikt wat je nodig hebt om verder te groeien in je geloof en je leven.”
- Cecile Loenen

Broeikas

“Ik heb gesproken met mensen die eerder meegedaan hebben aan NET Ministries”, vervolgt ze. “Een meisje zei dat meedoen als een broeikas voor je geloof is: je groeit niet alleen in het jaar, maar je krijgt ook aangereikt wat je nodig hebt om verder te groeien in je geloof en je leven. Ik krijg ook tijd om na te denken over wat God wil dat ik met mijn leven doe.”

Nederland

NET Ministries is actief in verschillende landen, maar niet in Nederland. Loenen raadt mensen die jongeren willen begeleiden op zomerkampen aan om te kijken bij Life Teen of de kampen van 4U! en Hightime.

“Verder zijn er nog niet veel van zulke initiatieven in Nederland”, zegt ze. “Ik denk dat het een goed idee is om naar het buitenland te gaan als je zoiets wil doen, dat hebben ook veel leeftijdsgenoten van mij gedaan.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.