<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Nieuwe zalige leefde haar korte leven voor de armen

Redactie KN Jong 27 oktober 2021
image
Sandra Sabattini, die in 1984 op 22-jarige leeftijd verongelukte, is afgelopen zondag zaligverklaard. Foto: Wikimedia Commons

Op Wereldmissiedag is de Italiaanse Sandra Sabattini zaligverklaard. De jonge zalige, die op 22-jarige leeftijd overleed, zette zich in voor gehandicapten, armen en drugsverslaafden en beschreef haar hechte vriendschap met God in haar postuum gepubliceerde dagboek.

Sabattini’s zaligverklaring vond op zondag 24 oktober plaats in de Italiaanse stad Rimini. Eigenlijk stond haar zaligverklaring al voor juni 2020 gepland, maar door de coronamaatregelen was die uitgesteld. Kardinaal Marcello Semeraro, prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen, ging voor in de Mis.

Tijdens de Mis beschreef de kardinaal wat Sabattini zalig maakte: “Hoe ze openstond voor delen met wie niets heeft en hoe ze haar aardse bestaan met enthousiasme, eenvoud en geloof in dienst van God stelde. Ze schonk gastvrijheid zonder oordeel aan wie het nodig had, omdat ze de liefde van God wilde uitdragen.”

Groot geloof

Sandra Sabattini (1961-1984) toonde al op jonge leeftijd een groot geloof. Met haar familie woonde ze in de pastorie van haar oom, Giuseppe Bonini, die in Rimini priester was. “Ze stond altijd heel vroeg op, nog voor het licht werd, om te bidden bij het Allerheiligst Sacrament”, herinnert Bonini zich.

Op haar veertiende deed ze vrijwilligerswerk bij een kamp voor ernstig gehandicapten van de Paus Johannes XXIII-gemeenschap in de Dolomieten. Dat maakte veel indruk op haar, want na afloop zei ze tegen haar moeder: “We hebben gezwoegd, maar dat zijn de mensen die ik nooit in de steek zal laten.”

Hechte vriendschap met God

“De geschiedenis van de evangelisatie begon bij het innige verlangen van de Heer om met iedereen een vriendschappelijke dialoog aan te gaan”, sprak paus Franciscus in zijn boodschap voor Wereldmissiedag. Dat was ook Sabattini’s geheim: een hechte vriendschap met God, die ze beschreef in schoolschriften en op ansichtkaarten. Haar schrijfsels zijn na haar dood verzameld en als dagboek uitgegeven.

Zo schreef ze op haar zestiende: “Heer, U heeft mij een groot geschenk gegeven: dat ik mijn leven aan de allerarmsten wil schenken. Daar dank ik U voor, want hoewel ik er nog geen gebruik van heb kunnen maken, draag ik wel dit grote geschenk bij me. Ik hoop dat het vrucht kan dragen en dat ik kan ontdekken hoe dat moet.”

“Als ik echt liefheb, hoe kan ik dan accepteren dat een derde van alle mensen honger lijdt, terwijl ik mijn economische stabiliteit behoud?”
- Sandra Sabattini

Het thema van de afgelopen Wereldmissiedag luidde: “We kunnen slechts spreken over wat we hebben gezien en gehoord” (Handelingen 4:20). Sabattini bleef trouw aan wat ze als vrijwilliger in de Dolomieten had gezien. Als middelbare scholier zorgde ze voor de armen en maakte ze haar medeparochianen bewust van de behoeften van gehandicapten. Regelmatig opende ze haar spaarpot om giften aan de armen te geven.

Na het behalen van haar middelbare schooldiploma twijfelde Sabattini tussen missiewerk in Afrika en een studie Geneeskunde, waarbij haar keuze op de studie viel. In het begin van de jaren tachtig ging Italië gebukt onder drugsproblematiek. Sabattini ging als vrijwilligster in een therapiegemeenschap voor drugsverslaafden werken.

Goede christenen en heiligen

Haar gevoel voor rechtvaardigheid was groot. Zo schreef ze: “Als ik echt liefheb, hoe kan ik dan accepteren dat een derde van alle mensen honger lijdt, terwijl ik mijn economische stabiliteit behoud? Ik zou een goede christen zijn, maar geen heilige. Tegenwoordig zijn er veel goede christenen, terwijl de wereld juist heiligen nodig heeft!”

Sabattini deed ook dingen die andere jongeren doen. Zo waren haar hobby’s schilderen, hardlopen en pianospelen. Op haar achttiende kreeg ze verkering. Op hun eerste date nam ze haar vriend mee naar een begraafplaats om samen de graven van vergeten gestorvenen te bezoeken.

Op 29 april 1984 werd Sabattini geschept door een auto terwijl ze onderweg was naar een bijeenkomst van de Paus Johannes XXIII-gemeenschap. Drie dagen later overleed ze; ze werd 22 jaar oud. Twee dagen voor haar ongeval schreef ze haar laatste woorden: “Dit leven is niet van mij, de lucht die ik inadem is niet van mij, deze dag, die ik zo mooi vind, is niet van mij. Niets in deze wereld is van jou. Draag zorg voor het geschenk dat je ontvangen hebt, maak het mooier en voller voor wanneer de juiste tijd aanbreekt.”

Bronnen: Fides, Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.