fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Op de laatste editie van het Jongerenkorenfestival was het niveau ‘boven verwachting hoog’

Luuk van den Einden 3 juni 2022
image
Het Nationaal Jongerenkorenfestival vond vorig weekend voor de eenendertigste keer plaats in Rijsbergen. Jokolo uit Nijmegen won net als de vorige keer de eerste prijs. Foto: Chris Broeders

Jokolo uit Nijmegen heeft de eenendertigste editie van het Nationaal Jongerenkorenfestival in Rijsbergen gewonnen. Een herkansing voor de andere deelnemers zit er niet meer in: wegens financiële redenen was dit ook de laatste editie van het evenement.

Afgelopen zaterdag sleepte Jokolo zowel de juryhoofdprijs als de publieksprijs in de wacht. Tweede werd het St. Willibrorduskoor uit Bodegraven en Chantiel uit Tiel behaalde brons. De liturgische prijs ging naar Jongerenkoor Corbulo uit Wateringen. In totaal deden acht jongerenkoren uit heel Nederland mee aan het festival.

‘Verzorgd geheel’

In hun rapport noemden de juryleden de performance van Jokolo “een optreden met aandacht voor details, een mooie harmonie en samenklank, mooie dynamische verschillen en een ontzettend verzorgd geheel. Met een heldere ontspannen lichte klank, veel tekstbeleving en een echte vakman als dirigent.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De vorige keer eindigde Jokolo eveneens op de eerste plaats; in totaal heeft het Nijmeegse koor het festival vijf keer gewonnen. “Het is natuurlijk superleuk om te winnen”, vertelt koorlid Fenna Scheltinga. “We gingen niet met de gedachte dat we die prijs wel even zouden binnenhalen. Repeteren in coronatijd was ook lastig, je weet niet hoe je er zelf staat en ook niet hoe andere koren het zullen doen.”

Digitaal repeteren

Organisatielid Piet Koeken is erg te spreken over de kwaliteit die de koren op het podium demonstreerden. “Het niveau was boven verwachting hoog, zeker in het licht van de coviduitbraak.” De edities van 2020 en 2021 konden door corona niet doorgaan. Sowieso hadden kerkkoren het lastig tijdens de pandemie: repetities lagen tijdens de lockdowns vaak helemaal stil en in de kerk zingen was de afgelopen twee jaar aan allerlei beperkingen gebonden.

“Het niveau van de jongerenkoren is in de loop der jaren sterk verbetert. Maar de gemiddelde leeftijd van de koorleden is wel een stuk hoger dan vroeger.”
- Piet Koeken, organisatielid

De leden van Jokolo repeteerden in coronatijd digitaal, waardoor ze redelijk getraind bleven. Sinds begin dit jaar zetten ze alle zeilen bij op muzikaal vlak. “Onze repetities zijn regelmatig uitgelopen, omdat er toch nog even de puntjes op de i moesten worden gezet”, zegt Scheltinga.

Niveau én leeftijden hoger

Het thema van het Jongerenkorenfestival luidde dit jaar ‘Ga je mee op reis?’. “We hebben het thema niet opgevat als op vakantie gaan, maar we keken naar de reis die je maakt in het leven”, legt Scheltinga uit. Jokolo vertolkte die reis met de nummers Happy Together, de Moses Song – een eigen compositie – Rise up en Thankful.

image
De liturgische prijs ging naar jongerenkoor Corbulo uit Wateringen. Foto: Chris Broeders

Het Nationaal Jongerenkorenfestival werd voor het eerst gehouden toen de meeste deelnemers van de huidige editie nog niet eens geboren waren. Koeken heeft in al die jaren veel zien veranderen op het gebied van jongerenkoren: “Het niveau van de jongerenkoren is in de loop der jaren sterk verbetert. Maar de gemiddelde leeftijd van de koorleden is wel een stuk hoger dan vroeger.”

Laatste editie

De eerste editie van het festival na corona was meteen ook de laatste. Eerder werd het evenement al teruggebracht van twee dagen naar een. Volgens de organisatie is het financieel niet meer haalbaar om door te gaan. “We hebben al een aantal jaren geen sponsors meer”, legt Koeken uit. “Het aantal deelnemende jongeren daalt, terwijl de kosten voor dit festival elk jaar stijgen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Jarenlang trok het Jongerenkorenfestival meer dan duizend deelnemers; op de laatste editie waren maar 185 gasten. Opnieuw kan de coronacrisis aangewezen worden als een van de boosdoeners: daardoor zijn heel wat koren gesneuveld. Ook pastoor Hans van Geel sprak zijn teleurstelling uit tijdens de eucharistieviering voorafgaand aan de prijsuitreiking: “Hier staat een trotse pastoor voor een geweldige groep jongens en meiden. Ik vind het heel jammer dat het vandaag de laatste keer is.”