fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

‘Overweldigend animo’: succesvolle eerste ronde voor Magnificat 90

Luuk van den Einden 22 april 2022
image
Magnificat 90 is een geloofsverdiepingstraject voor vrouwen. Een deel van de tweehonderd deelneemsters heeft het programma met Pasen voltooid. Foto: CoWomen - Pexels

Een grote groep vrouwen heeft met Pasen het geloofsverdiepende programma Magnificat 90 voltooid. De initiatiefnemers kijken terug op een geslaagd traject: “Je merkt de kracht van tijd maken voor God in het dagelijks leven.”

Ongeveer tweehonderd vrouwen zijn dit jaar ‘op reis’ gegaan om dichter bij God te komen. Dat doen ze door middel van het programma Magnificat 90, ontwikkeld door vier jonge katholieke vrouwen. Het eerste cohort deelneemsters voltooide het negentig dagen lange traject met Pasen; een andere groep rondt de negentig dagen met Pinksteren af.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Die einddata berusten niet op toeval: “Het is mooi om binnen Magnificat 90 naar een hoogfeest toe te leven”, vertelt medeontwikkelaar Regina Konst. “Ook valt het zo mooi samen met de Veertigdagentijd.”

Liefdesrelatie met Jezus

Het doel van Magnificat 90 is om “dieper te groeien in ieders persoonlijke liefdesrelatie met Jezus door gebed, vasten en gemeenschap”, legt Konst uit. In groepjes volgen deelneemsters het verdiepende programma, waar onder meer een wekelijkse ontmoeting, theologie en gebed deel van uitmaken.

Omdat het traject op katholieke vrouwen van alle achtergronden gericht is, trekt het een diverse groep deelneemsters: oud en jong, moeder of niet, single of in een relatie. Voor Konst is het bemoedigend om te horen dat alle vrouwen op hun eigen manier geraakt worden door hun deelname. “We hebben ontzettend veel enthousiaste reacties gekregen. Het animo voor Magnificat overweldigde ons: we hadden nooit durven dromen dat zoveel vrouwen mee zouden doen.”

Vruchtdragend

Zelf volgt Konst het programma ook. “Wat ik in mijn groepje terug hoor, is dat iedereen de kracht merkt van negentig dagen lang tijd maken voor God in het dagelijks leven.”

“Het draagt hoe dan ook vrucht, of dat nou precies is volgens de oorspronkelijke motivatie voor iemand om mee te doen of iets helemaal anders”, vervolgt ze. “Ieder gaat haar persoonlijke weg in die negentig dagen, maar komt hoe dan ook dichter bij Jezus uit.”

“De kracht van de reis die je samen aflegt, zit in gemeenschap en bemoediging. Je hebt een groep vrouwen waarop je terug kunt vallen en mooie en minder mooie dingen mee kunt delen.”
- Regina Konst

Magnificat 90 volg je niet alleen: deelneemsters volgen het programma in groepjes van maximaal acht. Met dat groepje hebben ze intensief contact: wekelijks komen deelneemsters fysiek of digitaal samen om ervaringen te delen en voor elkaars gebedsintenties te bidden.

Binnen de groep is iedere vrouw gekoppeld aan een buddy waarmee ze iedere dag contact heeft. “In het begin klinkt dat als: ‘dat komt er óók nog bij’, maar het vormt echt een meerwaarde”, aldus Konst. “De kracht van de reis die je samen aflegt, zit in gemeenschap en bemoediging. Je hebt een groep vrouwen waarop je terug kunt vallen en mooie en minder mooie dingen mee kunt delen. Het inspireert ook om anderen te horen vertellen over wat zij moeilijk vinden.”

Vallen en opstaan

Magnificat 90 is de op vrouwen gerichte tegenhanger van het gelijksoortige Exodus 90 en eind vorig jaar voor het eerst uitgebracht. De ontwikkeling van het programma kostte ongeveer anderhalf jaar. “Met vallen en opstaan en proeven met pilotgroepen is het geworden wat we nu hebben”, zegt Konst.

https://www.kn.nl/donaties/

Het is de bedoeling dat in de loop van dit jaar meer vrouwen het traject gaan volgen, met bijvoorbeeld Maria Tenhemelopneming of Kerstmis als eindpunt. Daarnaast zijn de ontwikkelaars na aan het denken over een alternatieve, lichtere versie. “Magnificat 90 is best intensief; daar zit weliswaar ook de kracht in”, legt Konst uit. “Een lightversie die wel geloofsverdieping biedt, maar een lagere drempel heeft, kan daarin uitkomst bieden.”

Later dit jaar willen de initiatiefnemers nog een ontmoetingsdag realiseren voor alle deelneemsters. De datum en precieze invulling daarvan zijn nog niet bekend.