fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Pater Salazar: kapucijner broeder én Instagram-influencer

Catholic News Service 23 oktober 2019
image
Een beeld uit een van de filmpjes van pater Salazar. (Bron: Luis Antonio Salazar, @flas7.0/Instagram)

Pater Luis Antonio Salazar, een kapucijner broeder uit Venezuela, evangeliseert op Instagram: iedere week bereikt hij duizenden gelovigen met zijn filmpjesserie “Vivir el Evangelio”, oftewel “Het Evangelie leven”.

Pater Salazar (34) noemt zichzelf een “katholieke influencer”. Hij begon met de video’s in 2018, toen een jongere uit zijn parochie hem ervan overtuigde dat het een goed idee zou zijn en aanbood te helpen met het monteren en de special effects. Ieder filmpje krijgt duizenden views en honderden comments. Binnen een jaar groeide Salazars account – @Flas7.0 – van 5000 naar meer dan 120.000 volgers.

Digitale parochie

“Ik wil mensen hiermee helpen het Evangelie te begrijpen”, zegt pater Salazar. “Ik wil die tweeduizend jaar oude verhalen over de Farizeeën, de Schriftgeleerden en alle andere personages in de Bijbel gebruiken om mensen te laten zien wat die verhalen ons leren over hoe je een goed christenmens moet zijn.”

Volgens parochianen van zijn parochiekerk, Onze-Lieve-Vrouwe van Chiquinquira in de Venezolaanse hoofdstad Caracas, zitten de kerkbanken iedere zondag vol dankzij de filmpjes en pater Salazars energieke persoonlijkheid. Volgens pater Salazar stellen de video’s hem echter ook in staat om in contact te komen met jonge katholieken in andere steden en zelfs in andere Spaanstalige landen, die een “digitale parochie” vormen waar hij dagelijks voor probeert te zorgen.

Niet gewoon een influencer

“Onlangs vroeg een catechist me hoe ze haar leerlingen over Mozes, Abraham en het verbond tussen het volk van Israël en God moest onderwijzen”, vertelt hij. Ook krijgt hij berichten van mensen die bijvoorbeeld met een depressie worstelen; hen probeert hij met gebed en begeleiding te helpen. “Ik word benaderd over gevoelige zaken, dus moet ik alle berichten zelf beantwoorden. Ik ben niet gewoon een influencer die gekke filmpjes maakt.”

Volgens pater Salazar zijn de filmpjes onderdeel van een bredere poging om de Kerk een prominentere rol in het leven van de Venezolanen te geven nu hun land gebukt gaat onder een loodzware economische crisis. Volgens de VN zijn al vier miljoen mensen het land ontvlucht vanwege hyperinflatie en voedseltekorten. Honderden zijn gevangengezet omdat ze tegen het socialistische regime hebben geprotesteerd en straatprotesten zijn door de politie onderdrukt.

“Ik word benaderd over gevoelige zaken. Ik ben niet gewoon een influencer die gekke filmpjes maakt.”
- Pater Luis Antonio Salazar

“Ik ben in andere landen geweest en ik weet dat er andere manieren zijn om te leven”, zegt pater Salazar. “Daarom ga ik ook de straat op om de wereld te vertellen dat de situatie in Venezuela verkeerd is en dat we beter verdienen.”

Discriminatie

Pater Salazar mijdt politiek in zijn preken, maar probeert de Bijbel wel naar de moderne tijd te vertalen door in zijn Instagramfilmpjes naar alledaagse situaties te verwijzen, zoals de discriminatie waar Venezolaanse migranten in andere Zuid-Amerikaanse landen mee te maken hebben.

In een recent filmpje behandelde hij een fragment uit het Evangelie volgens Lucas waarin Jezus tien leprozen geneest op weg naar Jeruzalem, waaronder een Samaritaan. Alleen de Samaritaan keerde terug om Jezus voor het wonder te bedanken. “Jezus genas een buitenlander omdat hij niet aan xenofobie leed”, merkte pater Salazar op in de video.

Dorstig naar het Woord van God

De vraag naar pater Salazars filmpjes blijft groeien. Vijf televisiestations in Venezuela zenden Vivir el Evangelio al uit en katholieken uit de Verenigde Staten en Brazilië hebben pater Salazar gevraagd de video’s in het Engels en het Portugees te vertalen.

“Deze filmpjes komen voort uit de Geest”, zegt pater Salazar. “De mensen kijken ze graag omdat ze dorstig zijn naar het Woord van God.”