fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Paus ontmoet Belgische jongeren in Vaticaan: ‘Jullie zijn de toekomst van de Kerk’

Francesco Paloni 12 oktober 2022
image
De paus begroet enkele Belgische jongeren aan het begin van de prive-audientie op maandag. Foto: CNS - Vatican Media

Paus Franciscus heeft op maandag in het Vaticaan driehonderd Belgische jongeren ontvangen tijdens een privé-audiëntie. Daarbij verwees hij indirect naar de oorlog in Oekraïne. “Wees ambassadeurs van de vrede. De Kerk heeft jullie nodig.”

Franciscus sprak in zijn toespraak over de “moeilijke tijden” die de mensheid momenteel doormaakt. “We zijn in groot gevaar”, aldus de paus. “Wees daarom ambassadeurs van de vrede, zodat de wereld de schoonheid van de liefde, van het samenleven, van de broederlijkheid en de solidariteit herontdekt”.

Rol van jongeren

De paus stond tijdens zijn toespraak ook stil bij de rol die jongeren hebben binnen de katholieke Kerk.

“Jullie zijn niet alleen de toekomst van de Kerk, maar vooral haar heden. Zij heeft jullie nodig, omdat de Kerk jong is en zij jullie vrijgevigheid, vreugde, en wil om een andere wereld op te bouwen nodig heeft.” Een wereld die volgens Franciscus gericht moet zijn op waardes als broederschap, vrede en verzoening.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Persoonlijke groei

Ook zei de paus bewondering te hebben voor het “geloof, de inzet en het christelijk getuigenis” van jongeren “in een maatschappij die steeds meer geseculariseerd wordt”. Hij toonde zich verheugd over het zien van jongeren die bereid zijn om zich te wijden aan de evangelisatie.

Wanneer sprake is van moeilijkheden en crises, die leiden tot persoonlijke groei, nodigde de paus de jongeren aan om een sterke relatie met Jezus te onderhouden. Een relatie die van hulp kan zijn om “onze eigen zwakheid te aanvaarden, met nederigheid en zonder angst”.

Het belangrijkste

Daarnaast nodigde de paus de jongeren aan om zich niet af te laten leiden door “triviale” zaken in het leven. “Concentreer op het belangrijkste, dat voortkomt uit de vriendschap met Jezus Christus.”

Franciscus wees ten slotte op het belang van het gebed van de rozenkrans, “een school van gebed en van leven”.

https://www.kn.nl/abonnementen/