fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Paus tegen jongeren: kijk verder dan ‘kortzichtige ideologieën’

Junno Arocho Esteves - CNS 13 juli 2022
image
Een jongen neemt een selfie met de paus na afloop van de algemene audiëntie van 8 juni. Foto: CNS - Paul Haring

Jonge Europeanen moeten een teken van eenheid en inclusie zijn om de huidige cultuur van verdeeldheid en onverschilligheid tegen te gaan, zei paus Franciscus.

In een boodschap aan de deelnemers van een Europese jongerenconferentie moedigde de paus de jongeren aan om zich niet “te laten meeslepen door kortzichtige ideologieën die anderen, zij die anders zijn dan wij, als vijanden willen afschilderen”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Wees solidair met iedereen, niet alleen met hen die op ons lijken, of een beeld van succes afgeven, maar met hen die lijden, ongeacht hun nationaliteit of sociale status”, zo schreef de paus.

Jongerenconferentie

De boodschap van Franciscus werd door het Vaticaan gepubliceerd bij de start van de EU-Jongerenconferentie van 11 tot en met 13 juli in Praag, Tsjechië. Deze conferentie wordt gesponsord door de Europese Unie en brengt jongeren uit heel Europa bijeen om te discussiëren over onderwerpen als duurzame ontwikkeling, onderwijs en het milieu.

“Als oudere generaties niet naar jullie luisteren, schreeuw dan nog harder, maak lawaai; jullie hebben het volste recht om je zegje te doen over wat jullie toekomst aangaat”
- Paus Franciscus tegen jongeren

In zijn boodschap stelt de paus dat jongeren in het Europa van vandaag “minder geïdeologiseerd” zijn, waardoor zij in staat zijn “het oude continent om te vormen tot een ‘nieuw continent’”.

'Belangrijke missie'

“Als jonge Europeanen hebben jullie een belangrijke missie”, aldus de paus. “Waar in het verleden jullie voorouders naar andere continenten trokken, niet altijd voor nobele belangen, is het nu aan jullie om de wereld een nieuw gezicht van Europa te presenteren.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Jongeren, zei hij, moeten hun “stem laten horen” aan oudere generaties, en “als ze niet naar jullie luisteren, schreeuw dan nog harder, maak lawaai; jullie hebben het volste recht om je zegje te doen over wat jullie toekomst aangaat.”

Milieu en oorlog

Paus Franciscus riep jonge Europeanen ook op om het voortouw te nemen bij de bescherming van het milieu en om weerstand te bieden aan de verleidingen “van een leven van luxe voorbehouden aan een klein deel van de wereld” dat voortdurend de hulpbronnen van de wereld uitbuit in een “zelfdestructieve trend”.

“Loop met je voeten stevig op de aarde, maar met een brede blik, open naar de horizon, open naar de hemel”
- Paus Franciscus

Ook herhaalde de paus herhaalde zijn oproep om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne en op andere plekken – een oorlog waarin, “zoals gewoonlijk, een paar machtige mensen beslissen en duizenden jonge mensen sturen om te vechten en te sterven”.

Voorbeeld

Hij herinnerde aan het voorbeeld van de zalige Franz Jägerstätter, een katholieke Oostenrijkse boer die door de nazi’s werd vermoord omdat hij weigerde trouw te zweren aan Hitler, en riep jonge Europeanen op om van zijn voorbeeld te leren.

image
Franz Jägerstätter, gestorven in 1943, werd in 2007 als martelaar zalig verklaard. Foto: CNS

“Als alle te wapen geroepen jonge mannen hadden gedaan wat hij deed, zou Hitler zijn duivelse plannen niet hebben kunnen uitvoeren. Om te triomferen heeft het kwaad medeplichtigen nodig”, aldus de paus.

Authentiek leven

Paus Franciscus riep de jonge deelnemers aan de conferentie tot slot op om naar de toekomst te kijken en moedigde hen aan om te zoeken naar “de echte betekenis van je leven, waar je vandaan komt en waar je naartoe gaat, en de waarheid, want we kunnen niet authentiek leven als we de waarheid niet zoeken.”

“Loop met je voeten stevig op de aarde, maar met een brede blik, open naar de horizon, open naar de hemel”, zei de paus.

https://www.kn.nl/abonnementen/