<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Paus tegen nieuwe Zwitserse Gardisten: Christus staat altijd aan jullie zijde

Carol Glatz - CNS 3 oktober 2020
image
Zwitserse Gardisten tijdens de inauguratie van 2017. De ceremonie werd dit jaar uitgesteld vanwege het coronavirus. (Foto: CNS Photo/Paul Haring)

Tijdens zijn ontmoeting met nieuwe rekruten voor de Zwitserse Garde verzekerde paus Franciscus hen dat God altijd aan hun zijde staat om troost en bemoediging te bieden.

Met de hulp van Christus en de heilige Geest “kunnen jullie op serene wijze de obstakels en uitdagingen van het leven aan”, zei hij tijdens een audiëntie op vrijdag. Op die dag verwelkomde hij 38 katholieke mannen uit Zwitserland, die zondag als Zwitserse Gardisten ingezworen zullen worden.

Kleurrijke ceremonie

Normaal gesproken vindt deze audiëntie begin mei plaats, waarna de rekruten tijdens een kleurrijke ceremonie ingezworen worden. De ceremonie wordt van oudsher gehouden op 6 mei; op die dag in 1527 sneuvelden 147 Zwitserse Gardisten terwijl ze paus Clemens VII beschermden tegen de Spaanse en Duitse soldaten die Rome plunderden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Vanwege het coronavirus werden de audiëntie en de ceremonie in mei uitgesteld. Om de maatregelen in acht te houden, zijn dit weekend alleen naaste familieleden van de rekruten aanwezig bij de ceremonie.

Geestelijke plundering

Tijdens de audiëntie sprak paus Franciscus over de moed die de gardisten toonden tijdens de plundering van Rome. Tegenwoordig loert volgens de paus “het gevaar van geestelijke plundering”, waarbij veel jonge mensen het risico lopen dat hun ziel gebrandschat wordt “wanneer de idealen en levensstijlen volgen die alleen hun verlangens en materiële behoeften bevredigen.”

Uniek moment

Hij vroeg de mannen hun tijd in Rome en het Vaticaan te gebruiken om kennis te maken met de talrijke culturele en spirituele rijkdommen. “Jullie tijd hier is een uniek moment in jullie levens: ik hoop dat jullie die beleven in de geest van broederschap, door elkaar te helpen een zinvol en vreugdevol christelijk leven te leiden.”

“Vergeet niet dat de Heer altijd aan jullie zijde staat. Ik hoop ten diepste dat jullie je altijd bewust zijn van Zijn troostende aanwezigheid”, zei hij.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.