fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Paus tot jongeren Medjugorje: ‘Jezus nodigt jullie uit bij Hem te blijven!’

KN Redactie 3 augustus 2020
image
Enthousiaste pelgrims tijdens een eerdere editie van Mladifest, het jaarlijkse jongerenfestival in bedevaartsoord Medjugorje. Foto: flickr.com - CCBY Peter Siroki

Paus Franciscus heeft de deelnemers aan het jaarlijkse jongerenfestival in Medjugorje aangemoedigd zich net als Maria volledig aan God toe te vertrouwen.

Hij deed dit in een boodschap voor het festival, dat zaterdag begon en donderdag wordt afgesloten. De tekst werd in Medjugorje voorgelezen door aartsbisschop Luigi Pezzuto, de pauselijk nuntius in Bosnië-Herzegovina.

‘Christus met nieuwe frisheid volgen’

“De Maagd Maria blijft altijd het grote voorbeeld van de Kerk die jong van hart is, klaar om Christus met nieuwe frisheid en trouw te volgen”, aldus de paus.

‘Laat je hierdoor inspireren!’

“De kracht van haar ‘Ja’ en haar ‘Mij geschiede naar uw woord’ die zij uitsprak tegenover de engel, verheugt ons altijd. Haar ‘Ja’ betekent deelnemen en risico’s nemen, zonder enige garantie, behalve de wetenschap dat zij de drager van de belofte is. Haar ‘Zie de dienstmaagd des Heren’ (Lucas 1,38), het mooiste voorbeeld dat ons zegt wat er gebeurt als een mens zich in zijn vrijheid overgeeft in Gods handen.”

“Laat je door dit voorbeeld inspireren en laat het je richtlijn zijn!”

Gebed, reflectie en ontmoeting

Franciscus noemt de jaarlijkse bijeenkomst een “tijd gevuld met gebed, reflecties en broederlijke ontmoeting, tijd die jullie de kans geeft de levende Jezus Christus te ontmoeten, op speciale wijze in de viering van de heilige Eucharistie, in aanbidding van het Allerheiligst Sacrament en in het sacrament van verzoening”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Dit alles, houdt hij de jongeren voor, zal hen helpen “een andere manier van leven” te ontdekken, die verschilt “van die, die de ‘cultuur van het tijdelijke’ aanbiedt”, een cultuur “die enkel het genot van het huidige moment” kent.

‘Jezus kijkt jullie aan’

Het motto van de ontmoeting, Jezus’ woorden ‘Kom en zie’, zijn “een zegen” in deze “atmosfeer van relativisme, waarin het moeilijk is om ware en zekere antwoorden te vinden. Jezus kijkt ook jullie aan, jullie uitnodigend te komen en bij Hem te blijven”.

Bedevaarten toegestaan

Paus Franciscus gaf in mei 2019 toestemming voor officiële bisdom- en parochiebedevaarten naar Medjugorje. Tot dan toe waren alleen private bedevaarten toegestaan.

Het Vaticaan benadrukte dat de toestemming geen goedkeuring inhoudt van de Mariaverschijningen.

Mariaverschijningen

Sinds juni 1981 maken zes zieners uit Medjugorje melding van Mariaverschijningen. Drie van hen – van wie er inmiddels twee buiten Bosnië wonen – zeggen nog altijd dagelijks een verschijning te krijgen. De vierde zegt maandelijks een verschijning te krijgen, de laatste twee jaarlijks.

Bisschop Ratko Peric van Mostar, in wiens bisdom Medjugorje ligt, beschouwt de verschijningen net zo min als zijn voorganger als authentiek. Het definitieve oordeel over het fenomeen laat hij echter aan de Heilige Stoel.

Bron: Catholic News Agency