fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Poolse bedevaarten naar Heiloo: veertig kilometer lopen als evangelisatie

Redactie KN Jong 30 november 2019
image
(Foto: Katarzyna Kuligowska)

Je moet het maar kunnen: een wandelbedevaart van veertig kilometer naar Heiloo. Leden van de Poolse parochie in Amsterdam doen het zelfs iedere maand: “Dit is ook een vorm van evangelisatie.”

“In Polen lopen veel mensen in de week voor Pasen veertig kilometer”, vertelt Katarzyna Kuligowska, deelneemster van het eerste uur en initiatiefneemster van de maandelijkse bedevaart. “Dat doe ze om te evangeliseren, maar ook om te bezinnen: het is een tijd voor stilte en om onderweg te bidden. Vorig jaar hebben we dat ook voor het eerst in Nederland gedaan. We waren meteen met een grote groep, ruim veertig mensen.”

“In april kreeg ik het gevoel dat we elke maand moeten lopen, dat dat een plan van God is”, vervolgt ze. “Later heb ik het daar met de priester over gehad. Ik zei: ‘We moeten doorgaan en iedere maand op bedevaart gaan. We moeten meer doen, want er is zoveel kwaad in de wereld.’ Sinds juni 2018 lopen we iedere eerste zaterdag van de maand naar Heiloo. Dit was en is het verzoek van Maria van Fatima. Mijn man maakte een kruis, waarop hij de data van onze bedevaarten bijhoudt.”

’s Nachts lopen

De bedevaartgangers leggen de tocht naar Heiloo altijd ’s nachts af. “We voelen dat we dan nog iets extra van onszelf aan God, aan Maria en aan de mensen kunnen geven”, zegt Kuligowska. “’s Nachts komen we wel eens mensen tegen die alcohol of drugs ophebben, ook jonge mensen. Soms hebben ze vragen, soms schrikken ze, lachen ze of vloeken ze. We bidden voor die mensen, die niets over het geloof weten, of heel weinig.”

De bedevaart is niet alleen voor leden van de Poolse parochie, aldus Kuligowska. Evenmin zit er een leeftijdsgrens aan. “De jongste die wel eens is meegegaan is een meisje van zeven. Er zijn ook vaak jongeren bij.”

“Ik denk en hoop dat ook Nederlandse mensen met ons mee willen lopen. Ieder mens heeft zijn eigen niveau qua geloof. Mensen met een groot geloof vinden zo’n bedevaart vaak geweldig. Maar ook mensen met een kleiner geloof vinden het heel bijzonder, ze leren over het geloof. Dat is ook een vorm van evangelisatie.”

Gebedsmaand voor Roepingen

November is in het bisdom Haarlem-Amsterdam de Pools-Nederlandse Gebedsmaand voor Roepingen. Daarom stond de bedevaart van deze maand ook in het teken van roepingen. “Priester Jeroen de Wit, rector van Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo, is toen met ons meegelopen”, vertelt Kuligowska. “De veertien kruiswegstaties hebben we toen in het Pools en in het Nederlands gebeden. We wilden bidden voor roepingen. Overal is het crisis, er zijn te weinig priesters.”

“Wij Polen zijn te gast in jullie land”, zegt Kuligowska. “We willen jullie helpen, hier dingen opbouwen, de Nederlanders liefde geven, ook de jonge mensen. Een maand geleden sprak ik twee Nederlandse priesters en ik merkte dat in Nederland zelfs priesters weinig weten over Maria.”

“Maria is sterk, het kwaad is bang voor haar”, vervolgt ze. “Wij spreken over Maria, we geven mensen rozenkransen en leren ze hoe ze die moeten bidden. Ik hoop dat mensen meer naar de kerk komen en dat die stap voor stap voller raakt.”