fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Reliek Carlo Acutis naar Polen: ‘Jongeren helpen de Kerk te begrijpen’

Catholic News Agency 27 maart 2021
image
De reliek van Carlo Acutis wordt met een Mis verwelkomd in de kathedraal van de Poolse stad Ełk. Foto: bisdom Ełk

Een reliek van de jonge zalige Carlo Acutis is in Polen gearriveerd. Jongerenkapelaan Adrian Sadowski hoopt dat de reliek jongeren helpt het geloof te begrijpen: ontkerkelijking speelt namelijk ook onder Poolse jongeren.

Op initiatief van een jongerenkapelaan is een reliek van de zalige Carlo Acutis naar de kathedraal van het bisdom Ełk in noordoost-Polen gebracht. Kapelaan Adrian Sadowski wil daarmee jongeren die zichzelf als “spiritueel, maar niet religieus” beschouwen de waarde van de sacramenten bijbrengen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Tegenwoordig hebben jongeren veel vragen over geloof en de Kerk”, zegt Sadowski. “Veel jongeren zeggen ja tegen God, maar nee tegen de Kerk als instituut. Sommigen hebben ook hun twijfels bij het concept eeuwigheid.” Hij denkt dat jongeren het moeilijk vinden om te begrijpen dat de Kerk een “ziekenhuis voor zondaars” is. “De zalige Carlo maakt ons hiervan bewust.”

Prediker van het evangelie

Daarom nam Sadowski contact op met het Vaticaan, in de hoop een eerstegraads reliek van Carlo Acutis voor zijn bisdom te bemachtigen. Eerstegraads relieken zijn lichamen of lichaamsdelen van heiligen of zaligen. Tweede- en derdegraads relieken zijn voorwerpen die met respectievelijk een levende of gestorven heilige in contact zijn geweest, bijvoorbeeld een kledingstuk of lijkwade.

In februari arriveerde de reliek in de kathedraal van Ełk. Tijdens de aansluitende Mis sprak bisschop Jerzy Mazur over Acutis’ “buitengewone manier om zijn waarden over te dragen en mensen te laten ontdekken dat God dicht bij ons is, dat met Hem leven bijzonder is. Hij wilde zo veel mogelijk mensen tot Jezus brengen en was hoofdzakelijk door zijn eigen levensstijl een prediker van het evangelie.”

Zalige millennial

De zalige Carlo Acutis uit Italië had een grote passie voor de aanwezigheid van Jezus in de Eucharistie én voor computers programmeren. Van zijn twaalfde tot zijn veertiende werkte hij aan een website over eucharistische wonderen. In 2006 verloor hij op vijftienjarige leeftijd de strijd tegen leukemie. Zijn lijden droeg hij op aan God voor de paus en de Kerk. In oktober werd Acutis de eerste zalige millennial. De livestream van zijn zaligverklaring in Assisi werd door honderdduizenden mensen gevolgd.

“Carlo Acutis wilde zo veel mogelijk mensen tot Jezus brengen en was door zijn eigen levensstijl een prediker van het evangelie.”
- Bisschop Jerzy Mazur

Acutis’ reliek arriveert in een roerige tijd voor de Kerk in Polen. Zelfs in een van de katholiekste landen van Europa is geloof steeds minder populair onder jongeren: recent onderzoek wees uit dat het aantal religieuze handelingen door Poolse jongeren (zoals misbezoek) is gehalveerd in de afgelopen dertig jaar.

Evangeliseren op internet

De komst van de reliek is ook een opsteker ten midden van de coronacrisis. “Nu de levens van veel jongeren zich door de pandemie online afspelen, is het goed dat de Kerk een zalige heeft die internet gebruikte om te evangeliseren”, zegt Sadowski. De reliek zal de rest van het jaar van parochie naar parochie gebracht worden, zodat zo veel mogelijk mensen in het bisdom de reliek kunnen vereren.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Kardinaal Marcello Semeraro, prefect van de Vaticaanse Congregatie voor de heilig- en zaligsprekingsprocessen, liet in een interview met Vatican News al weten dat “er geen twijfel over bestaat: de reputatie van de heiligheid van deze jonge man is aan het groeien.”