fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Roepingenweekend Thuine: ‘Die stem in je hart, daar moet je naar leren luisteren’

Redactie KN Jong 11 september 2020
image
Deelnemers en sprekers van de vorige editie van het roepingenweekend. (Foto: Tjitze Tjepkema)

Iedereen heeft een roeping, maar het ontdekken van je roeping is vaak een uitdaging. Daarom organiseert het bisdom Groningen-Leeuwarden in oktober een roepingenweekend voor jongeren uit alle bisdommen.

Roeping is belangrijk om gelukkig te worden, denkt Tjitze Tjepkema, pastoor van de Immanuelparochie in Zuidoost-Drenthe en medeorganisator van het roepingenweekend. “Ieder mens heeft ten diepste een roeping”, zegt hij. “Ik geloof dat God ons gelukkig wil maken en een bestemming voor ieder mens heeft, maar dat je wel moet zoeken naar die bestemming.”

Diepe stem

Zoeken naar die bestemming kan op het roepingenweekend, dat van 16 tot 18 oktober plaatsvindt in het franciscanessenklooster in het Duitse Thuine. Jonge mensen tussen de achttien en vijfendertig jaar krijgen daar de mogelijkheid om over hun eigen roeping na te denken.

“Tijdens de rest van je leven heb je het daar vaak te druk voor, dan zijn er andere dingen die je aandacht opeisen”, legt Tjepkema uit. “Die diepe stem in je hart, daar moet je naar leren luisteren.”

Diversiteit

Bij roeping denken veel mensen meteen aan het priesterschap en het kloosterleven, maar het weekend belicht meer kanten van roeping. Daarom komen er ook mensen met verschillende achtergronden vertellen over hun roeping: een man en een vrouw over hoe ze hun overgang van het protestantisme tot het katholicisme als roeping ervaren, een jonge man over het permanent diaconaat, een ander over het huwelijk en een Blauwe Zuster over het kloosterleven. “Dat is een diversiteit aan roepingen waaraan jongeren zich kunnen spiegelen”, aldus Tjepkema.

“We leven in een cultuur waarin geloven raar geworden is, maar ik stel daar tegenover: het is niet raar om te geloven, dat is juist heel gewoon.”
- Tjitze Tjepkema

Niet raar

Volgens Tjepkema is er ook ruimte voor roepingen als het diaconaat en het priesterschap omdat die roepingen voor jongeren niet vanzelfsprekend zijn. “De secularisatie van onze samenleving is zo ver doorgeschoten dat daarover te weinig nagedacht wordt”, zegt hij.

“We leven in een cultuur waarin geloven raar geworden is, maar ik stel daar tegenover: het is niet raar om te geloven, dat is juist heel gewoon”, vervolgt Tjepkema. “Dat gewone kunnen jongeren ervaren bij een roepingenweekend: het is heel gewoon dat ik naar de Mis ga en geloof. Dat is een verademing.”

Ruimte

De bedoeling van het roepingenweekend is volgens Tjepkema niet om jongeren een richting op te sturen, maar om ze de ruimte te geven om zelf een zoektocht te beginnen. “In stilte, gesprekken en getuigenissen krijg je de ruimte om je roeping te onderzoeken”, legt hij uit. “Dat kan heel goed samen met geloofsgenoten.”

Tijdens het weekend zijn er ook missen en kan er gebiecht worden, een mogelijkheid waar volgens Tjepkema vorig jaar veel jongeren gebruik van hebben gemaakt. “Er is ook een vroegmis op zaterdagochtend”, zegt hij. “Daarbij zijn ook een zestigtal zusters aanwezig, dat is enorm imposant om in de kerk mee te maken.”

Aanmelden kan tot 1 oktober door te mailen naar tjepk090@planet.nl of door pastoor Tjepkema te bellen op 06 11 273 673. Er zijn inmiddels al bijna 30 aanmeldingen.