fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Roepingenzondag: wat is God van plan met jou?

Redactie KN Jong 25 april 2020
image
(Afbeelding: Bisdom Haarlem-Amsterdam)

In onzekere tijden kan het moeilijk zijn om te begrijpen welke weg God voor ons uitstippelt. Daarom organiseert het bisdom Haarlem-Amsterdam een online Roepingenzondag.

De vierde zondag na Pasen is al sinds 1964 de Gebedsdag voor Roepingen. Normaal gesproken zouden priesterstudenten van het Grootseminarie in Heiloo dan ook naar de parochies gaan om te getuigen, maar dat is dit jaar niet mogelijk. Daarom organiseert het bisdom Haarlem-Amsterdam op zondag 3 mei een digitale Roepingenzondag.

Laagdrempelig

Via livestream en Zoom-bijeenkomsten kunnen jongeren zich die dag bezig houden met het plan dat God voor hen heeft. “Dat hoeft niet perse een roeping tot het priesterschap of een religieus leven te zijn”, legt Jeroen de Wit, rector van het Grootseminarie, uit. “Het is ten slotte ook belangrijk dat er goede huwelijken zijn en de Kerk heeft ook betrokken leken nodig.”

De online Roepingenzondag is laagdrempelig opgezet: wie bijvoorbeeld niet aan de bijeenkomsten op Zoom mee wil doen, kan er ook voor kiezen om alleen de livestream te volgen.

“God kiest het plan dat ons het meest gelukkig maakt.”
- Jeroen de Wit

Gods plannen

Volgens De Wit leven we in een tijd die bij veel mensen vragen oproept over Gods bedoelingen. “Ik denk dat mensen in deze tijd meer nadenken over God, over zijn plan met de wereld en met ons persoonlijk. Soms ervaren mensen een ‘zachte’ roeping, maar als het leven normaal verloopt, kan het zijn dat je zoiets blijft uitstellen. Misschien dat zo’n grote verandering aanleiding kan zijn voor mensen om uit te zoeken wat God eigenlijk met ze wil.”

“Ik geloof dat God voor ieder mens plannen heeft”, vervolgt De Wit. “Het is als jongere belangrijk om na te denken over wat Gods plan met jouw leven is en of je open durft te staan voor wat God met je wil. Het gaat erom dat jongeren er vertrouwen in hebben dat God een plan voor ieder mens heeft en dat als je daarvoor open durft te staan, dan zal je het meest gelukkig worden. God kiest het plan dat ons het meest gelukkig maakt.”

De online Roepingenzondag op 3 mei begint om 12:00 en duurt uiterlijk tot 17:30. Deelname is gratis. Meer informatie over het programma en aanmelden is hier te vinden.