fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

School voor de Ziel: mystieke theologie voor iedereen

Luuk van den Einden 9 september 2019
image
Pater Hugo: "Veel mensen denken dat ze mystieke kennis niet in het katholieke geloof kunnen vinden." (Foto: Rende Zoutewelle)

Mystieke theologie begrijpelijk maken met humor, maar zonder zweverigheid. Dat is het doel van de School voor de Ziel, een initiatief van Stichting Marianum. Pater Hugo zal zeven colleges over verschillende mystici geven: “Als je een sleutel krijgt aangereikt, is mystiek niet zo moeilijk meer.”

“Met mystieke theologie bedoelen we hoe de Kerk aankijkt tegen jouw individuele godsbeleving”, legt pater Hugo uit. “Wat kan je vanuit de traditie zeggen over hoe jij en ik God ervaren? Er komen vragen aan bod als: wat is de ziel, en wie ben ik eigenlijk ten diepste? De School voor de Ziel gaat niet over dogmatiek of moraal – wat hoor ik te doen? – maar echt over je persoonlijke band met God.”

Ouwe koek

Volgens pater Hugo is de vraag naar kennis over mystiek groot. “Veel mensen denken dat ze die kennis niet in het katholieke geloof kunnen vinden”, zegt hij. “Ze lopen naar New Age-achtige types als Deepak Chopra en Eckhart Tolle. Er zijn maar weinig priesters die dit gestudeerd hebben. Ik toevallig wel – of nou ja, ik ben kluizenaar, dus dan ligt het voor de hand om dat te gaan doen.”

Pater Hugo Beuker is sinds 2001 heremiet in de Kluis van Onze Lieve Vrouwe van de Besloten Tuin, gelegen in Warfhuizen in de provincie Groningen. Afgelopen voorjaar ontdekte hij dat de interesse voor mystieke theologie groot is. “Ik gaf een eendagsretraite voor de Groninger studentenparochie. Ik dacht dat ik ouwe koek stond te verkondigen, maar tot mijn stomme verbazing waren de reacties extreem positief.”

Mystiek toegankelijk maken

“Met de studentenpastoor is er gesproken over de mogelijkheid om mystieke theologie toegankelijk te maken”, vervolgt hij. “Die teksten zijn zonder begeleiding lastig om te lezen, maar als je een sleutel krijgt aangereikt, zijn ze niet zo moeilijk meer. Vandaar dat ik – met enige schroom, want ik ben niet voor niets kluizenaar, ik hou er niet zo van om naar buiten te treden – ervoor heb gekozen om mee te doen.”

In zijn colleges staan een aantal mystieke theologen centraal. Ook twee (min of meer) Nederlandstalige mystici zullen de revue passeren: Beatrijs van Nazareth en Jan van Ruusbroec, die in de middeleeuwen leefden in wat nu Vlaanderen is. “In de Lage Landen zijn we heel goed geweest in mystieke theologie”, verklaart de pater. “Vooral in de late middeleeuwen was Nederland het centrum van dit soort theologie. Je zou kunnen zeggen dat Jan van Ruusbroec de Thomas van Aquino van de mystiek was.”

““We leven in een tijd waarin je bij gelovige onderwerpen in bescheiden hoeveelheden moet denken.””
- Pater Hugo

Academisch instapniveau

Voorkennis is niet nodig om de colleges te volgen. “Je moet wel op een academisch instapniveau kunnen studeren. Als jij fris en fruitig een kamer hebt betrokken en je komt de eerste dag op de universiteit: dat niveau.” De colleges zijn zowel voor studenten als niet-studenten en voor zowel katholieken als niet-katholieken toegankelijk.

“Ik ben tevreden als ik mensen toegang kan bieden tot dit stuk van de traditie, of het er nu veel of weinig zijn”, zegt pater Hugo over zijn verwachtingen. “We leven in een tijd waarin je bij gelovige onderwerpen in bescheiden hoeveelheden moet denken.”

Naast de colleges biedt de School voor de Ziel op haar website veel informatie over mystieke theologie. Volgens pater Hugo zal de website een belangrijke rol gaan spelen voor de School: “We willen de internetaanwezigheid uitbouwen, ook omdat we niet centraal in het land zitten. Op de website staan al aardig wat stukjes en blogs; je kunt al rustig een uur op de site rondneuzen.”

De zeven colleges van de School voor de ziel vinden telkens op zondag om 14:00 plaats in de parochiezaal van de Sint-Jozefkathedraal in Groningen. Het eerste college is op 13 oktober. Omdat het een try-out betreft, zijn de colleges dit jaar gratis toegankelijk. Opgeven kan via elstoxopeus@schoolvoordeziel.nl. Meer informatie is te vinden op schoolvoordeziel.nl.