<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Scouts en gidsen verlichten sombere Kerst in Libanon

Catholic News Service 29 december 2019
image
Een scout neemt een donatie in ontvangst tijdens de inzameling. (Foto: CNS photo/Doreen Abi Raad)

In een poging om een sombere Kerst te verlichten, hebben maronitische scouts en gidsen in Libanon een voedselinzameling voor de armen georganiseerd. De actie is hard nodig in het door crisis verscheurde Libanon.

Twee maanden geleden braken in Libanon anti-regeringsbetogingen uit, wat voor economische problemen zorgde: zo’n 160.000 banen zijn verdwenen of tijdelijk geschrapt. Daarnaast leeft 30% van de Libanezen onder de armoedegrens.

Vreugde van Kerstmis

Daarom organiseerden scouts en gidsen in Mtaileb, een plaats ten noorden van de hoofdstad Beiroet, een voedselinzameling. Bij twee supermarkten vroegen ze klanten om levensmiddelen te kopen voor mensen die het nodig hebben.

“We willen mensen de vreugde van Kerstmis laten voelen. Steeds meer mensen leven in armoede”, vertelt leidster Sabine Bou Serhal (22). “Toen we met dit initiatief begonnen, waren we bang dat mensen niet wilden geven. Maar Goddank helpen veel mensen ons.”

Geven, helpen, zorgen

Donaties variëren van één artikel tot enkele boodschappentassen vol voedsel. Eén klant heeft de scouts zelfs een volle boodschappenkar geschonken.

Tamar Cholakian, een lerares Engels, doneerde een tas conserven. “Deze Kerstmis is het belangrijker dan ooit om te helpen vanwege de crisis”, vertelt ze CNS. “Geven, helpen, zorgen: dat is het ware kerstgevoel. Veel mensen hebben niet genoeg geld voor eten. Ze zijn wanhopig.”

Maria Bou Serhal, een twaalfjarige gids, vertelt dat veel klasgenoten ouders hebben die hun baan verliezen of verloren hebben.

“Het is triest”, zegt ze. “We moeten blijven bidden. Alleen Jezus kan ons helpen. We moeten altijd bidden en dankbaar blijven voor wat we hebben.”

Voor alle mensen

De maronitische priester Nayaf Zainaty, spiritueel begeleider van de scouts en de gidsen, legt uit: “Deze Advent proberen we de behoeften van anderen te begrijpen, vooral met onze jongeren. Deze voedselinzameling is een goede manier om hun christelijke waarden in de praktijk te brengen.”

“We helpen niet alleen christelijke families, maar ook moslims”, vervolgt Zainaty. In Libanon is rond de 40% van de bevolking christen en een ongeveer even groot aantal islamitisch.

“Kerst is niet alleen voor christenen”, zegt Zainaty. “Jezus is voor alle mensen geboren.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.