fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Students for Life: zwangere studentes moeten hun rechten kennen

Catholic News Agency 31 oktober 2019
image
Foto: Unsplash.com

Veel zwangere studentes in de Verenigde Staten geven aan onder druk te worden gezet om een abortus te nemen zodat ze zich op hun educatie en carrière kunnen richten. Pro-lifebeweging Students for Life heeft de grondrechten van studentes vastgelegd om hun toekomst te kunnen beschermen.

“Scholen moeten studenten ondersteunen, ongeacht in welk stadium van hun leven ze zijn”, meldt Students for Life op zijn website. “Als een student door begeleiders wordt gepest, door docenten wordt geïntimideerd en door vrienden onder druk wordt gezet, dan is die universiteit niet de ondersteunende omgeving die zwangere studentes en studenten met kinderen verdienen.”

Weinig bewustzijn

Volgens Kristan Hawkins, voorzitter van Students for Life in Amerika, is een op de vijf studenten een ouder en zijn 70% van deze studenten vrouwelijk. “Er is weinig bewustzijn over de rechten van zwangere studentes en studenten met kinderen en daar lijden veel studenten onder”, zegt ze daarover.

Het doel van het initiatief, dat de naam Pregnant on Campus draagt, is om vrouwen op hun rechten te wijzen en om “ze steun te bieden, waaronder juridische hulp, zodat ze hun opleiding kunnen afmaken.”

Kinderopvang en parkeerpassen

Volgens Hawkins worden veel studerende topsporters onder druk gezet om een abortus te ondergaan. Zo heeft Sanya Richards-Ross, die goud won op de 400 meter sprint op de Zomerspelen in 2012, volgens Hawkins gezegd dat abortus vaak voorkomt onder vrouwelijke atleten.

Camille Cisneros, leider van het Pregnant on Campus-project, zegt dat het project universiteiten wil helpen om zwangere studentes en studenten met kinderen te ondersteunen, bijvoorbeeld met kinderopvang en parkeerpassen voor zwangere studentes.

Tien punten

Het project bestaat uit tien punten. Het legt de nadruk op het recht van zwangere studentes om deel te nemen aan activiteiten en profijt te hebben van dezelfde voordelen die andere studenten genieten. Een van de punten richt zich op de druk die op veel zwangere studentes wordt gelegd om een abortus te ondergaan.

“Sportleiders en coaches mogen studentes niet dwingen om een abortus te ondergaan, of dreigen dat ze hun toekomst vergooien of kansen missen”, meldt de site. Ook mogen studentes niet geweerd worden van een kamer op de universiteitscampus omdat ze zwanger zijn, mogen studiebeurzen niet worden ingetrokken of mogen ze op financieel vlak gestraft worden.

Docenten mogen zwangere studentes niet straffen omdat ze afwezig zijn om medische redenen en moeten gelegenheid geven om tentamens te herkansen, meldt Students for Life. Ook mag een student niet worden gestraft omdat hij of zij voor een kind zorgt.