Het luisterproces dat centraal stond in de bisschoppensynode heeft “de kracht om individuen te veranderen, de katholieke Kerk te vernieuwen en de wereld in positieve zin te beïnvloeden”. Dit vertelden vier synodeleden aan jongeren op 18 oktober in Rome.
“De persoon met een andere mening is geen vijand”, zei kardinaal Jean-Claude Hollerich, relator-generaal van de synode, tegen de ongeveer 140 studenten die op 18 oktober bijeenkwamen in de Paulus VI-audiëntiezaal van het Vaticaan, aan dezelfde tafels waar de synodeleden vergaderen.
De studenten, afkomstig van zestien katholieke universiteiten in de Verenigde Staten, brachten samen met een kleine groep jongvolwassenen uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland een week in Rome door om zich te verdiepen in synodaliteit en om vragen te stellen aan de synodeleiders.
Vragen die aan bod kwamen waren onder andere: ‘Bereikten de luistersessies aan het begin van het synodale proces genoeg mensen?’ ‘Waarom zouden jongeren die niet betrokken zijn bij de Kerk, hier iets om geven?’ ‘Hoe kan worden gegarandeerd dat de uitkomsten van de synode trouw blijven aan de leer en traditie van de katholieke kerk?’ En: ‘zal de synode daadwerkelijk iets veranderen?’
Kardinaal Mario Grech, secretaris-generaal van de synode, erkende dat hij zich zorgen maakt wanneer mensen opmerken dat slechts een klein percentage van de katholieken betrokken was bij de luistersessies. Hij benadrukte echter dat de inspanningen voor de synode van 2021 tot 2024 breder waren dan ooit tevoren en dat het proces alleen maar zal blijven groeien.
Kardinaal Hollerich richtte zich specifiek tot de Amerikaanse studenten en merkte op: “Als ik naar de verkiezingen in de Verenigde Staten kijk, lijkt het alsof er twee werelden tegenover elkaar staan en dat de één de vijand van de ander moet zijn. Dat soort denken staat ver af van het synodale denken.”
Hij vervolgde: “Synodaal luisteren laat mensen ervaren dat we samen deel uitmaken van dezelfde mensheid, dat we in dezelfde wereld leven en dat we samen naar oplossingen moeten zoeken.”
Zuster Leticia Salazar, een Amerikaanse synodedelegaat en kanselier van het bisdom San Bernardino in Californië, vertelde de studenten dat écht leren luisteren iemand diepgaand verandert.
“We komen samen, leren elkaar kennen, we bidden. We luisteren naar elkaar”, zei ze. De leden horen van mensen met vergelijkbare ideeën en ervaringen, maar horen ook “onze verschillen, onze culturen, onze manier om dingen te zien, onze manier om God te ervaren. En uiteindelijk realiseren we ons dat we in verbondenheid zijn, dat we de Kerk zijn en dat we één Kerk zijn, en dat transformeert ons.”
Ze voegde eraan toe: “Als je eenmaal door die ervaring bent geraakt, draag je die met je mee. Je draagt het uit in de tijd en deelt het met de mensen die je ontmoet.”
Bisschop Daniel E. Flores van Brownsville in Texas, een van de voorzitters van de synode, vertelde de studenten dat er in zijn eigen bisdom vragen werden gesteld over het doel van de luistersessies en of het de bedoeling was de kerkelijke leer aan te passen.
“Je kunt het Evangelie niet effectief verkondigen als je geen oog hebt voor de realiteit waarin mensen leven.”Tweet dit!
- Bisschop Daniel E. Flores van Brownsville in Texas
“Het doel van synodaliteit is dienstbaar aan de missie”, legde hij uit. “En die missie is het verkondigen van het Evangelie en mensen uitnodigen tot een rijker en voller leven, mogelijk gemaakt door Christus, die voor ons is gekruisigd en opgestaan uit de dood.”
De bisschop vervolgde: “We moeten echter realistisch zijn. Je kunt het Evangelie niet effectief verkondigen als je geen oog hebt voor de realiteit waarin mensen leven.”
Luisteren gaat niet alleen over het horen van iemands woorden, zei hij. Het is proberen om “de werkelijkheid onder de woorden te horen – de ervaringen, de pijn, de hoop en het verlangen, want onder veel van de woorden zit een verlangen. En een van de overtuigingen van de Kerk is dat het verlangen is naar een gevoel van erbij horen en een gevoel van verbondenheid.”
Het is een groot geschenk als iemand je iets vertelt over zijn of haar leven, aldus bisschop Flores. “Het is een geschenk dat je moet koesteren als iets heiligs.”
Tegelijkertijd luistert de synode ook “naar de stemmen van degenen die ons zijn voorgegaan” – de katholieke traditie – en in het bijzonder naar de Heilige Schrift en de stem van de Heilige Geest in gebed.
“Ik vertrouw op de Heilige Geest”, verklaarde de bisschop. “Dat doe ik echt. Ik bedoel, de Kerk is al 2000 jaar rommelig en de Heilige Geest slaagt er nog steeds in om ons bij elkaar te houden. Het is hobbelig, het is rommelig, maar ik heb er vertrouwen in dat we trouw zullen blijven aan de leer van de Kerk.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.