<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Twee jaar als missionaris: “Ik wil God in dit werk betrekken”

Luuk van den Einden 23 juli 2019
image
Foto: Fidesco

Een vreemd land, een vreemde taal en twee jaar van huis: Romy Sloot (24) gaat in september als missionaris naar Bogotá, de hoofdstad van Colombia. “Als ik niet op God zou kunnen vertrouwen, zou ik niet het lef hebben om dit te kunnen doen.”

Al sinds ze op de middelbare school zat, speelde Sloot met het idee om missiewerk te gaan doen. Uiteindelijk hakte ze de knoop door en meldde ze zich aan bij Fidesco, een katholieke organisatie die mensen uitzendt naar waar die nodig zijn.

De keuze voor Colombia heeft Sloot niet zelf gemaakt. “Via Fidesco kun je zelf niet beslissen waar je naartoe gaat”, legt ze uit. “Fidesco heeft vanuit Bogotá de vraag naar een vrijwilliger gekregen en Fidesco heeft met een lokale partner besloten dat wie ik ben en mijn ervaringen passen bij het project. Zo ben ik daar terechtgekomen.”

Lokale en buitenlandse kennis

In Bogotá gaat Sloot aan de slag in een buurthuis in de buitenwijk San Luis. Deze wijk is opgebouwd door vluchtelingen van de Colombiaanse burgeroorlog die in 1964 uitbrak tussen de regering en verschillende guerrillagroeperingen.

“Het buurthuis is er om de leefomstandigheden in de wijk te verbeteren”, vertelt Sloot. “Ik ga me daar als projectcoördinator bezighouden met projecten over milieu, bijvoorbeeld over afvalinzameling en recycling. Elke buitenlandse vrijwilliger wordt gekoppeld aan een Colombiaanse medewerker. Zo wordt lokale kennis gekoppeld aan buitenlandse kennis. Er is daar ook een Franse vrijwilliger die daar nu bijna twee jaar zit; ik zal het project overnemen wanneer hij naar huis gaat.”

Latijns-Amerikaanse gastvrijheid

Colombia is nieuw voor Sloot: ze heeft het land nog nooit bezocht. Wel is ze tijdens de Wereldjongerendagen in buurland Panama geweest. “Ik denk dat de mensen hartelijk en gastvrij zullen zijn”, zegt ze. “De Latijns-Amerikaanse gastvrijheid lijkt me heel anders dan die in Nederland.”

“Ik ben heel benieuwd naar hoe ze daar omgaan met werkdruk en stress”, vervolgt Sloot. “Ik heb het idee dat we in Nederland denken dat het in andere landen vaak wat rustiger gaat, maar ik ben benieuwd of dat daar dan zo is. Bogotá is tenslotte wel een miljoenenstad van ruim zeven miljoen inwoners, dus ik vraag me af of dat beeld klopt.”

God betrekken

Haar geloof speelt een belangrijke rol in haar keuze voor missiewerk. “Als je ervoor kiest om missiewerk te doen via Fidesco, kies je om dat werk te doen in de geest van het katholieke geloof. Je kunt ook ontwikkelingswerk doen via een niet-christelijke organisatie, maar geloof is belangrijk in mijn leven. Ik wil God in dit werk betrekken en denk dat ik dit ook alleen kan door te vertrouwen op God.”

“Het proces om hier uiteindelijk naartoe te gaan is intensief: er zijn voorbereidingsweekenden waarin gevraagd wordt om te bidden, om God in deze keuze te betrekken”, gaat Sloot verder. “Op het moment dat je ervoor kiest om tegen Fidesco te zeggen: ja, ik wil voor twee jaar op missie, om mezelf in dienst te stellen van de mensen daar, heb je geen idee waar je naartoe gaat. Dat vraagt om een ontzettend vertrouwen in God, dat je terechtkomt waar je nodig bent en waar je je het beste in kan zetten. Ik denk dat als ik op zulke momenten niet op God zou kunnen vertrouwen, ik niet het lef zou hebben om dat te kunnen doen.”

Hoe ze haar geloofsleven vorm gaat geven in het katholieke Colombia, weet Sloot nog niet: “Welke kerk ik daar ga bezoeken, weet ik nog niet, maar het lijkt me wel fijn om daar op zondag naar de Mis te kunnen gaan. Fidesco raadt ons aan om samen bidden onderdeel te maken van het samen wonen, om daarin God te betrekken. En dan is er nog altijd het contact met andere Fidesco-vrijwilligers in Colombia.”

Sloot vertrekt op 1 september. Het is mogelijk haar reis te sponsoren en te volgen via: http://www.fidesco-international.org/nl/vol/romy-sloot/.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.