fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Van Californië naar Washington D.C. voor ongeboren levens

Catholic News Agency 24 augustus 2019
image
De lopers van de Crossroads Pro-Life Walks. (Foto: CNA/Crossroads)

Deze zomer zijn 23 Amerikanen van Californië naar de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. gelopen om aandacht te vragen voor de bescherming van ongeboren levens. Ze liepen mee met de Crossroads Pro-Life Walks. Onder de lopers waren ook veel jongeren.

De ene groep lopers begon in de Californische stad Santa Monica, de andere in San Francisco. Het eindpunt van beide groepen was de Basiliek van het Nationaal Heiligdom van de Onbevlekte Ontvangenis, maar liefst 4500 kilometer verderop. De Crossroads Pro-Life Walks zijn in 1995 bedacht en worden in de Verenigde Staten, Spanje, Canada, Australië en Ierland gelopen.

Evangelie van het leven

De 19-jarige Victoria Bliss liep dit jaar mee met de groep uit San Francisco. Volgens haar heeft de ervaring haar geloof versterkt en haar geïnspireerd om meer voor het ongeboren leven te doen. “Ik ben altijd al pro-life geweest en heb aan verschillende marsen meegedaan”, zegt ze. “Deze keer wilde ik iets groters doen en mijn hele zomer aan mijn pro-lifemissie wijden. Ik wilde echt de buitenlucht in en het evangelie van het leven verkondigen.”

Volgens Crossroads Pro-Life Walks hebben sinds 1995 zo’n 1500 lopers wereldwijd zo’n reis afgelegd. Daarbij leggen ze een slordige tachtig kilometer per dag af en bezoeken ze kerken en zwangerschapscentra. De lopers maken alleen gebruik van voertuigen wanneer ze achter komen te liggen op hun schema. Voorheen gingen de lopers dag en nacht door, maar sinds een dodelijk ongeval in 2012 stoppen ze als de zon ondergaat.

Overspoeld door genade

Behalve de spirituele uitdagingen van een pelgrimstocht kregen de lopers ook met logistieke en fysieke moeilijkheden te maken, aldus Bliss. Eén loper was na drie weken te ziek om verder te gaan en de camper die met de lopers meereed, viel meerdere keren in panne. “Toch dachten we nooit aan opgeven”, vertelt Bliss. “Ieder moment van de dag voelden we ons overspoeld door genade.”

“Soms werden we nageschreeuwd of achtervolgd”, vervolgt ze. “Een paar keer week een auto in onze richting uit, maar gelukkig konden we altijd veilig wegkomen. Onze engelbewaarders waren bij ons.”

Tot tranen geroerd

Tijdens de reis maakten de lopers ook veel positieve dingen mee. Volgens Bliss werden veel mensen tot tranen geroerd door hun pro-lifeshirts. “We hebben Jezus in veel mensen gezien”, zegt Bliss. “Ik ben gaan beseffen hoe mooi mensen zijn, wat ze ook hebben meegemaakt, en hoezeer ze Gods vreugde en vrede nodig hebben.”

Bliss zegt dat deze ervaring haar liefde voor Christus nog dieper heeft gemaakt. Ze wil verder gaan met missiewerk en een getraind ‘sidewalk counselor’ (iemand die mensen advies geeft buiten een abortuskliniek – red.) worden.

“Opkomen voor het ongeboren leven is altijd een passie van mij geweest”, zegt Bliss. “Ik wil alles doen wat ik kan om bewustheid te creëren omtrent het kwaad van abortus, en veranderingen in harten teweegbrengen door de waarheid met liefde te tonen.”