<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Viervoudig geamputeerde mikt op een stralende toekomst

Catholic News Service 2 juli 2021
image
Franklin Castellano: "Ik krijg de kans om mensen te tonen dat alles mogelijk is." Foto: CNS photo - Tom Tracy

Als kind verloor Franklin Castellano zijn handen en voeten, maar dat houdt hem niet tegen om alles uit het leven te halen. De 21-jarige student bedrijfskunde, schrijver en marathonloper gebruikt zijn verhaal om anderen te inspireren.

Vijfentwintig operaties heeft Franklin Mejias Castellano (21) achter de rug sinds hij meer dan tien jaar geleden een levensgevaarlijke bacteriële infectie opliep. Ondanks het feit dat hij zijn handen en voeten is kwijtgeraakt toen hij in 2011 hersenvliesontsteking opliep en bijna een jaar in het ziekenhuis lag, voltooide hij onlangs zijn eerste jaar bedrijfskunde aan de universiteit van St. Thomas in Miami.

Ernstige infectie

Tijdens zijn eerste reis naar de Verenigde Staten vanuit zijn thuisland Venezuela, waarbij onder meer een bezoekje aan Disney World op het programma stond, liet hij zijn vader weten zich niet lekker te voelen. Al gauw kon hij niet meer lopen en kreeg hij ook zijn ogen niet meer open. Zijn vader en zus brachten hem naar het ziekenhuis, waar dokters snel vaststelden dat hij een ernstige infectie had opgelopen.

Castellano werd naar een kinderziekenhuis in de stad Hollywood in Florida gebracht. “Daarna zijn er een aantal dagen waar ik me niks van herinner omdat ik in een kunstmatige coma gehouden werd”, vertelt hij. “Ik had geen idee wat er met me gebeurde. Mijn handen en voeten waren helemaal zwart geworden.”

Omdat de infectie voor complicaties zorgde, moesten chirurgen Castellano’s handen en voeten amputeren om zijn leven te redden. Hoe hij de bacteriële infectie op heeft gelopen, is nooit duidelijk geworden. “Het enige dat we weten is dat ik door die bacterie hersenvliesontsteking kreeg.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Geen fysieke limieten

Na de revalidatie van zijn operaties, begon Castellano de zware uitdaging van het leren omgaan met protheses. Daarvoor moest hij nóg meer operaties ondergaan, om zijn ledematen geschikt te maken voor voetprotheses. Castellano gebruikt geen protheses voor zijn handen.

“Daarna veranderde mijn leven geestelijk en lichamelijk”, zegt hij. “Nu zie ik het leven in een heel ander licht en krijg ik de kans om andere mensen te tonen dat alles mogelijk is. Ik heb geen fysieke limieten: ik kan rijden, rennen, zwemmen. Alles kan ik – dat is de boodschap die ik aan iedereen probeer over te brengen.” Castellano doet dat onder meer op middelbare scholen, waar hij spreekbeurten geeft over persoonlijke motivatie en het overwinnen van obstakels.

image
Castellano met het boek waarin hij het verhaal van zijn ziekte en genezing beschrijft. Foto: CNS photo - Tom Tracy

Na het behalen van zijn schooldiploma oriënteerde Castellano zich niet alleen op een studie, maar besloot hij ook te gaan schrijven. Zijn eerste boek, dat in het Spaans verscheen onder de titel Más allá de mis manos (Voorbij mijn handen), vertelt het verhaal van zijn ziekte en herstel. Momenteel legt hij de laatste hand aan een boek met een bredere focus op hoe hij in het leven staat. In zijn vrije tijd loopt hij graag marathons en doet hij aan sport.

“Over vijf jaar zie ik mezelf rondreizen en mijn verhaal vertellen om mensen te inspireren”, blikt Castellano vooruit. Over corona heeft hij het nauwelijks, ook al heeft hij een week in het ziekenhuis gelegen toen hij het virus opliep.

Voorbeeldfiguur

“Niemand op deze universiteitscampus heeft een positievere houding dan Franklin”, aldus David Armstrong, rector van de universiteit van St. Thomas. “Hij is een voorbeeld voor iedere student. We hebben allemaal obstakels om te overwinnen, maar als je Franklin op de campus ziet met een lach op zijn gezicht, verandert dat je hele dag.”

Volgens Rafael Capo, studentenpastor van de universiteit, is Castellano een voorbeeld van hoop en leiderschap in de grote uitdagingen van het leven. “Franklin heeft grote moeilijkheden overwonnen toen hij als kind zijn handen en voeten verloor. Nu is hij een voorbeeldfiguur, een jonge leider die hoop en moed opwekt.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.