<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Vlaamse bisschoppen maken een vuist tegen pesten

Luuk van den Einden 21 februari 2022
image
De Vlaamse bisschoppen maken in het kader van de Week tegen Pesten een vuist tegen pestgedrag onder jongeren. Foto: Youtube - Kerknet

In het kader van de Vlaamse Week tegen Pesten spreken de Vlaamse bisschoppen en kardinaal De Kesel zich uit tegen pesten onder jongeren. Slachtoffers van pesten kunnen “altijd bij God terecht”, zeggen de bisschoppen.

“In de Bijbel lezen we: bemin uw naaste als uzelf. Dat betekent zoveel als: heb respect voor elkaar en doe een ander geen onrecht aan”, vertelt kardinaal Jozef De Kesel in een filmpje dat de Vlaamse bisschoppen hebben opgenomen in het kader van de Week tegen Pesten. “Dat zijn woorden die er nog altijd toe doen.”

Vier stippen

“God is liefde en liefde kan omgaan met verschillen”, valt Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, hem bij. “We zijn allemaal gelijk en tegelijkertijd verschillend van elkaar. Ga op zoek naar die gelijkenissen en verschillen. In verbondenheid met elkaar is Gods liefde thuis.”

In de video tekenen de bisschoppen met een viltstift vier stippen op de rug van hun hand. Die staan voor de vier punten die zij belangrijk vinden in het tegengaan van pestgedrag: pesten niet normaal vinden of eraan meedoen, praten over de gevoelens die pesten oproept, niemand uitsluiten en altijd proberen op te komen voor wie gepest wordt.

‘Pesten is nooit onschuldig’

Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, wenst slachtoffers van pesten de kracht toe om een einde aan het pesten te kunnen maken. “Pesten is nooit onschuldig: je wordt uitgesloten en buitenspel gezet, tot je er ineens niet meer bij hoort. Hopelijk vind ook jij de moed om pesten een halt toe te roepen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De hulpbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel, Koen Vanhoutte, benadrukt dat wie slachtoffer van pesten is, er niet alleen voor staat. “Bij je ouders, leerkrachten en goede vrienden, maar ook bij God kan je altijd terecht.”

Volgens hulpbisschop Vanhoutte heeft pesten niet alleen gevolgen voor het slachtoffer, maar heeft heel de omgeving last van pestgedrag. “Als je gepest wordt, zullen ook anderen dat aanvoelen en eronder lijden. Als je juist met respect behandeld wordt, put heel je omgeving daar vreugde uit.”

Minder pestgedrag

Uit cijfers van de Universiteit van Gent uit 2018 blijkt dat zestien procent van de Vlaamse jongeren tussen de twaalf en achttien jaar slachtoffer is van (digitaal) pesten. Elf procent geeft toe zelf te hebben gepest. Die cijfers zijn wel gedaald ten opzichte van het vorige onderzoek, dat in 2014 werd uitgevoerd. Toen gaf negentien procent van de jongeren aan gepest te worden en zei achttien procent mee te doen aan pesten.

De Vlaamse Week tegen Pesten, die tot en met vrijdag loopt, is een initiatief van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten. Dit jaar is de zeventiende editie van de themaweek onder het motto ‘Iedereen is anders, iedereen hoort erbij’.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.