<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Vriendschap met heiligen

Luisa Kop 6 augustus 2019
image
De heilige Franciscus van Assisi. (Foto: Pixabay.com)

Opgroeien in een Italiaanse familie betekent opgroeien met heiligen. We hebben er voor alles één: voor verloren dingen, voor onweer, voor priesters, voor koken. Padre Pio voelt een beetje als mijn opa: de afbeelding van de in het bruin geklede kapucijn met de stigmata op de handen is voor mij een even bekende afbeelding als die van Maria of Jezus. Franciscus van Assisi is onze grootste trots, de heilige die we op handen dragen.

Toch lijkt het erop dat vele nieuwsgierigen, zowel katholieken als anderen, niet begrijpen wat het nut is van deze verering. De nuchtere Nederlander ziet er niet altijd de meerwaarde van in, of vindt het zelfs een vorm van afgoderij.

“Heiligen zijn namelijk net zo menselijk, vaak menselijker en veel dieper gezonken dan wij.”

Het verdedigen van heiligenverering

Ik heb, omdat ik op een gereformeerde basisschool heb gezeten, ruim de tijd en de kans gehad om over het verdedigen van heiligenverering na te denken. Geen zorgen, ik zal het kort houden, want je hebt hier geen tijd voor. Ik weet niet hoe vaak jíj stilstaat bij die paar bidprentjes die je van je oma hebt gekregen en ergens in je nooit gebruikte Bijbel hebt verstopt, maar ik raad je ten zeerste aan eens na te denken over het volgende: je kan de oplossing voor al die problemen waar je vandaag mee worstelt, afkijken bij één van de honderden heiligen die ons op deze aarde voor zijn gegaan.

Dat klinkt wellicht als iets wat volwassenen zeggen om luie jongeren weer bij de Kerk te betrekken, maar ik verzeker je dat ik geen onzin uitkraam. Heiligen zijn namelijk net zo menselijk, vaak menselijker en veel dieper gezonken dan wij. Zie Ignatius van Loyola, de eerder genoemde Franciscus, en nog vele anderen.

Levend, lijdend, zoekend

Dit is nog niet alles. Zoals je als mens een connectie kan vinden met iemand anders, en daaruit een vriendschap kan ontstaan op basis van sympathie en gemeenschappelijke eigenschappen, zo zitten er tussen de heiligen een paar die op je lijken. Waarom zou je het jezelf moeilijk maken de juiste weg te vinden, als die specifieke heiligen je adviezen kunnen geven door hun eigen levensverhaal? Vergis je niet: het zijn mensen van vlees en bloed, levend, lijdend, zoekend en nooit wetend wat hen te wachten stond.

Om mijn verkooppraatje af te sluiten, beloof ik je dat als je nú bestelt, je er gratis nog eentje bij krijgt. Als je je eerste vriend tussen de heiligen hebt gevonden, raak je vanzelf een beetje verslaafd aan bondgenoten vinden. Ze komen je vanzelf opzoeken, je hoeft alleen je ogen goed open te houden. Je zult zien dat je, wanneer je ’t het minst verwacht, iemands blik op je zult voelen branden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.