<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Waarheen Gods Geest ons ook laat waaien

Redactie KN Jong 7 augustus 2019
image
Het gezin Nederpelt. (Foto: Christane Nederpelt)

Christane Nederpelt zeilt deze zomer met haar gezin naar Noorwegen. Voor KN Jong gaan ze op zoek naar het katholieke geloof in het Scandinavische land. In de tweede aflevering scheren ze over verraderlijke rotsen, zingen gelovige Duitsers uit volle borst en lijkt Noorwegen een onbereikbaar doel te worden…

“Na een overnachting in de haven van het eiland Borkum vertrekken we richting Helgoland, zestig zeemijlen verderop. Vlak voor Helgoland komt er een donkere lucht aanzetten: motor bijzetten en flink doorkachelen dus.

Vijf zingen voor vijftig

De wind trekt heviger aan en de golven worden ook ineens veel hoger. Plotseling gaat de dieptemeter piepen, van veertig meter diepte wordt het ineens twee meter, om vervolgens meteen weer veertig aan te geven. Later begrijpen we dat hier een rots onderwater ligt, en we danken God dat het opkomend tij is geweest, anders had het ons wellicht onze kiel gekost…

Ook in Helgoland is een katholieke kerk. Verscholen tussen de huisjes, op de hoge rotsen. En ja hoor, vrijdagavond een Mis! Er zitten maar vijf mensen in het kapelletje en een wat oudere priester, die een nog net geldige Mis leest. Maar wat ons telkens weer opvalt: wat kunnen die Duitsers zingen! Die vijf parochianen zingen wel voor vijftig.

Noorwegen loslaten

Nu staat de wind de komende dagen noord. Naar Noorwegen zeilen is dan onbegonnen werk. Wat nu? Blijven in het toeristische Helgoland, waar btw-vrije alcohol op grote schaal wordt ingekocht en de restaurantjes vol zitten met etende mensen? Niet onze cup of tea. We houden van natuur en stilte. Daarom wilden we immers naar Noorwegen!

De wind staat nu ideaal om weer terug te varen naar Borkum. Het is een heel vreemd gevoel dat je niet meer weet welke richting je moet gaan. Is het nu linksom of rechtsom? Of laten we Noorwegen los…

Harmonie

Wat is het belangrijkst? Een mooie natuur en een prachtige vakantie-ervaring, of met elkaar in harmonie zijn op een plek die je niet direct zou verkiezen? We doen gewone dingen, maar hebben meer tijd om naar elkaar te luisteren. En of je nu luistert in een prachtig gebied, of op een niet-zo-bijzonder plekje, hoeveel verschil maakt dat?

Als je nooit meer op vakantie zou gaan, zou je dagelijkse werken en bidden en ontspannen dan voldoende zijn, of zou je een leven zonder vakantie niet ‘overleven’? Hoeveel mensen hebben geen gelegenheid om op vakantie te gaan? Zou hun leven minder zinvol zijn? Of zou dat leven in harmonie met God en elkaar je kunnen vervullen?

Allemaal gedachtes en vragen waar we nu de tijd voor hebben om op ons in te laten werken, en dat maakt onze vakantie waardevol, waarheen Gods Geest ons ook laat waaien.”

Klik hier voor de eerste aflevering van het reisblog van de familie Nederpelt.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.