<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

We leggen alles bij de Heer

Redactie KN Jong 3 augustus 2019
image
Met deze boot trotseert het gezin Nederpelt de zee. (Foto: Christane Nederpelt)

Christane Nederpelt zeilt deze zomer met haar gezin naar Noorwegen. Voor KN Jong gaan ze op zoek naar het katholieke geloof in het Scandinavische land. In de eerste aflevering blijkt de Noordzee te wild om te bevaren – en moet het gezin vertrouwen op God.

“We kochten de zeilboot om mee naar de Wereldgezinsdagen te zeilen, vorige zomer in Ierland. Het plan was daarna de boot op te knappen en te verkopen. Toch hebben we de verkoop uitgesteld om de fjorden in Noorwegen te kunnen zien. In de hitte zijn we via het IJsselmeer en Harlingen naar het noorden gevaren. De wind was prima en de voorspellingen uitstekend: na drie dagen en nachten zouden we de Noorse stad Stavanger kunnen bereiken.

Met de staart tussen de benen terug

Het liep echter anders. Hoe dichter we de aftocht naderden, hoe meer de windkracht volgens de voorspellingen toenam. Wij voeren de Noordzee op, via Vlieland de wadden achter ons latend. Eenmaal op zee ontbrak de bescherming van de eilanden en woei de wind onbarmhartig in op ons zeilscheepje. De golven werden al snel zo hoog dat het grootste deel van de bemanning snel zeeziek werd. Met de staart tussen de benen keerden we tegen de stroom in terug naar Vlieland.

Het was duidelijk, Noorwegen zou vóór zondag niet lukken. Ik keek naar de mogelijkheden om in Vlieland naar de kerk te gaan. De pastoraal werkster vertelde dat er in Vlieland zo’n twaalf katholieken waren en dat er nauwelijks Eucharistievieringen waren. Maar, liet ze weten, op Terschelling is zondag wel een Mis, zelfs met de bisschop. Dus besloten we zaterdag met een flinke wind naar Terschelling te zeilen.

Welke wind hebben we nodig?

Bisschop van den Hout ging voor in de Mis en we kregen een heldere preek over het Onze Vader, en waarom we niet het ‘Mijn Vader’ bidden. De bisschop zegende ons gezin en onze zeilreis, vooral dat we de juiste keuzes weten te maken. Dat wensen wij hem ook toe; het leven van een bisschop is immers net een zeilreis.

De windvoorspellingen deden ons uitwijken naar het Duitse eiland Helgoland. We verwachten dat de reis vanaf Terschelling zo’n 22 uur zal duren. Het is uit de koers van Noorwegen, maar wel een stuk veiliger. We leggen alles bij de Heer. Maria zei eens tegen een zeeman: ‘Als u mij zult eren, zal de wind gaan keren’. Welke wind hebben wij als gezin werkelijk nodig en waar moeten we Hem om vragen?

We hadden een duidelijk plan van tevoren, maar moeten er ons van onthechten. Het is maar een vakantie, en toch blijft het altijd zoeken: wat is nou de wil van God voor ons? Hoe kunnen wij meewerken aan Zijn plan van liefde voor ons en onze medemensen? Op ieder moment, bij ieder gesprek, in elke stilte: wat is Uw wil voor ons arme schepseltjes? Wat is het heerlijk afhankelijk te zijn van God en op Hem te leren vertrouwen: Hij zal het ons telkens, en telkens weer, tonen!”

– Christane

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.