fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldjongerendagen

Bidden, vieren en lunchen met jongeren: dit doet paus Franciscus tijdens de WJD

Luuk van den Einden 7 juni 2023
image
Paus Franciscus tijdens zijn bezoek aan de vorige Wereldjongerendagen in Panama. Het Vaticaan heeft vandaag het reisschema voor de paus voor de aankomende editie bekendgemaakt. Foto: CNS - Paul Haring

Het Vaticaan heeft bekendgemaakt hoe de dagindeling van de paus eruit zal zien tijdens zijn bezoek aan de Wereldjongerendagen in Lissabon. Tijdens zijn vijfdaagse verblijf zal hij onder meer de rozenkrans bidden met zieke jongeren en de traditionele slotmis vieren.

De Wereldjongerendagen in Lissabon, die van 1 tot en met 6 augustus plaatsvinden, zullen de vierde editie zijn waar paus Franciscus bij aanwezig is. In oktober vorig jaar schreef hij zich als eerste WJD-ganger in, wat hij in het openbaar via een tablet deed. Inmiddels heeft het Vaticaan zijn volledige reisprogramma bekendgemaakt.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De paus arriveert op woensdag 2 augustus in Portugal, een dag na de officiële start van het evenement. De WJD-gangers krijgen hem de volgende dag pas te zien: op zijn aankomstdag heeft de paus ontmoetingen met de Portugese president, de premier en verschillende bisschoppen.

Biechtvader

Op donderdag ontmoet de paus katholieke Portugese studenten en leden van Scholas Occurentes. Dat is een internationale onderwijsgemeenschap voor kansarme kinderen, die paus Franciscus zelf heeft opgericht in 2013, toen hij nog aartsbisschop van Buenos Aires was. Die middag zal hij voor het eerst écht in WJD-sferen verkeren door de welkomstceremonie die dan plaatsvindt.

De volgende dag krijgen een aantal biechtende jongeren wel een heel bijzondere biechtvader tegenover zich: paus Franciscus zal dan namelijk een aantal jongeren de biecht afnemen. Na een lunch met jongeren wordt vervolgens aan het begin van de avond onder zijn leiding de kruisweg gelopen.

Slotmis

Op zaterdag wordt paus Franciscus per helikopter naar het bedevaartsoord Fátima gebracht, op honderd kilometer afstand van Lissabon. Daar bidt hij de rozenkrans met jonge mensen die ziek zijn. Daarna keert hij terug naar de hoofdstad, waar ’s avonds de avondwake plaatsvindt.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Zoals altijd wordt op de laatste dag van de Wereldjongerendagen een massale slotmis gevierd. Paus Franciscus zal die celebreren. Daarna heeft hij nog een ontmoeting met WJD-vrijwilligers. Niet lang daarna vliegt hij weer terug naar Rome.