fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldjongerendagen

Bij de volgende WJD is ‘hoe dan ook’ een paus aanwezig

Courtney Mares - CNA 7 september 2022
image
Paus Franciscus bij de vorige WJD in Panama. De paus heeft beloofd dat er bij de aankomende editie sowieso een paus aanwezig zal zijn. Foto: CNS - Paul Haring

Over minder dan een jaar zijn de volgende Wereldjongerendagen. Paus Franciscus belooft dat er hoe dan ook een paus de bijeenkomst bijwoont: hijzelf of zijn opvolger “paus Johannes XXIV”, heeft de paus met een knipoog gezegd.

In een recent interview met CNN Portugal vertelde paus Franciscus dat hij van plan is om de komende Wereldjongerendagen bij te wonen. De grootste internationale katholieke jongerenbijeenkomst staat gepland voor augustus 2023 in Lissabon.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Ik ben van plan te gaan”, zei de paus in het interview. “De paus komt. Of Franciscus of Johannes XXIV, maar de paus komt.”

Johannes XXIV

De grap kwam na maanden speculatie dat de 85 jaar oude paus dicht bij zijn emeritaat zou zijn. Franciscus zei na zijn bezoek aan Canada dat hij “openstaat” voor aftreden als dat de wil van God zou zijn.

Paus Franciscus legde niet uit waarom hij gokte dat zijn opvolger paus Johannes XXIV zou heten. Hij heeft verschillende grappen zoals deze gemaakt sinds hij paus Johannes XXIII heilig verklaarde. Hij was vooralsnog de laatste paus die de naam Johannes nam. Johannes XXIII was van 1958 tot 1963 paus.

Jongerentaal spreken

Volgens paus Franciscus zijn de aankomende jongerendagen een uitgelezen kans “voor jongeren uit verschillende delen van de wereld om met elkaar in contact te komen.” De meerdaagse bijeenkomst, in het leven geroepen door de heilige paus Johannes Paulus II in 1985, wordt om de drie jaar gehouden, steeds op een ander continent. Sommige Wereldjongerendagen hebben miljoenen bezoekers getrokken.

Franciscus zei verder dat naar wie een jongerenbijeenkomst gaat, de taal van jongeren moet spreken. ”Ze hebben hun eigen cultuur en hun eigen taal, die zich constant ontwikkelt. Dus je moet naar hen en naar hun manier van interpreteren luisteren.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Volgens de paus is het belangrijk om jongeren antwoorden op vragen te geven op een manier die zij begrijpen. “Ik kan een jong iemand met een moeilijk probleem geen antwoord geven met een oud theologieboek, dat zouden ze niet begrijpen. Je moet ze antwoorden in een taal die ze begrijpen en met de ervaring waarin ze leven.”