<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldjongerendagen

De Wereldjongerendagen: ontdekken wie je bent

Redactie KN Jong 19 januari 2019

Het is bijna zover: de Wereldjongerendagen. Van 22 tot 27 januari zullen katholieke jongeren van over de hele wereld samenkomen in Panama City, hoofdstad van het Centraal-Amerikaanse land Panama, om daar samen te bidden, te vieren en te praten over het geloof.

De Wereldjongerendagen hebben ieder jaar een thema. Paus Franciscus koos voor deze editie het volgende thema: ‘Zie de dienstmaagd des Heren; mij geschiede naar Uw woord’. Deze tekst komt uit het Evangelie volgens Lucas (1.38) en wordt uitgesproken door Maria nadat de engel Gabriel de blijde boodschap van de komst van Jezus heeft verkondigd.

Wie ben ik?

De paus noemt Maria een rolmodel voor jongeren: Maria luistert naar wat God van haar vraagt, gehoorzaamt en geeft zich over aan Gods wil. De deelnemers aan de Wereldjongerendagen worden uitgenodigd om hun identiteit te ontdekken. Ze gaan op zoek naar antwoorden op vragen als: wie ben ik? Wat vind ik belangrijk? En wat doet mijn katholieke identiteit ertoe op mijn werk of bij mijn studie?

Streams

Er worden zo’n 800.000 tot 1 miljoen deelnemers in Panama City verwacht. Voor hen zijn er zowel gezamenlijke activiteiten, zoals een openingsceremonie, Kruisweg en pelgrimstocht, als activiteiten in hun eigen taal. Voor de Nederlandse deelnemers is een keuzeprogramma opgesteld dat met ‘streams’ werkt. Deze streams behandelen uiteenlopende onderwerpen, zoals de sociale leer van de Kerk, theologie en duurzaamheid.

Paus Franciscus zal op donderdag 24 januari aankomen in Panama. Op zaterdag leidt hij een avondwake en op zondag een Heilige Mis. Na die Mis zal hij ook aankondigen in welk bisdom de volgende Wereldjongerendagen gehouden zullen worden.

Days in the Diocese

Er gaan in totaal zo’n 130 Nederlanders naar de Wereldjongerendagen. Bisschop-coadjutor Jan Hendriks en hulpbisschop Everard de Jong vergezellen de jongeren naar Panama. Een deel van de Nederlandse deelnemers is al in Panama en doet mee aan de ‘Days in the Diocese’, het voorprogramma van de WJD. De pelgrims werden feestelijk onthaald in de parochie waar ze dat programma zullen volgen (zie foto’s). Ook bezocht een deel van de jongeren een Nederlands ontwikkelingsproject in de bergdorpjes van Cerro Plata en werd een Avond van Barmhartigheid gehouden.

Hieronder zijn de eerste foto’s van de Days in the Diocese te zien. Alle foto’s zijn gemaakt door Ramon Mangold. Fotograaf Ramon Mangold brengt het katholieke leven in Nederland in beeld. Hij volgt de Nederlandse WJD-deelnemers in Panama op de voet.

Foto's: Ramon Mangold

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.