fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldjongerendagen

De WJD-patroonheiligen: een paus, een prinses en een computerprogrammeur

Luuk van den Einden 24 mei 2022
image
Paus Johannes Paulus II bij de WJD in Toronto in 2002. Als initiatiefnemer voor de Wereldjongerendagen is hij benoemd tot een van de patroonheiligen voor de aankomende editie in Lissabon. Foto: CNS - Arturo Mari

De organisatie van de Wereldjongerendagen heeft dertien heiligen en zaligen aangewezen als ‘patroonheiligen’ voor de editie die volgend jaar in Lissabon plaatsvindt. Ze hebben allemaal een band met jongeren, de stad of allebei.

De dertien ‘WJD-patronen’ tonen volgens kardinaal Manuel Clemente, de patriarch van Lissabon, dat “het leven in Christus jongeren van alle tijden redt.” Zes patroonheiligen zijn geboren in Lissabon. Daarnaast heeft de organisatie gekozen voor de heilige Vincentius van Zaragoza, patroonheilige van de stad, de heilige paus Johannes Paulus II, initiatiefnemer van de Wereldjongerendagen en een aantal jonge zaligen, waaronder Carlo Acutis.

Eigenlijk veertien

Vorige week maakte kardinaal Clemente de patroonheiligen bekend. Toen merkte hij meteen op dat het er eigenlijk veertien zijn, want Maria mag natuurlijk niet ontbreken. “De WJD-patroonheilige bij uitstek is de Maagd Maria, die als jonge vrouw toezegde de moeder van de Heer te worden”, zei de kardinaal. “Zo leert ze jonge mensen van alle tijden om Jezus te brengen naar iedereen die op Hem wacht.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Niet alle gekozen patroonheiligen zijn even bekend bij niet-Portugese katholieken, maar allen hebben een band met jongeren of met Lissabon; een aantal zijn verbonden met allebei. Zo zijn onder de Lissabonse heiligen de jonge missionarissen Johannes de Britto en João Fernandes en ook de middeleeuwse prinses Joana van Portugal, die op haar negentiende een toekomst als machtige koningin inruilde voor het kloosterleven.

Jonge zaligen

Tot het dertiental behoren ook een aantal jonge zaligen, zoals Pier Giorgio Frassati en Marcel Callo, die op respectievelijk 24- en 23-jarige leeftijd overleden en later zaligverklaard werden. Vers in het geheugen liggen Chiara Badano, die in 1990 aan kanker overleed, en Carlo Acutis, die in 2006 overleed en een generatiegenoot van de oudste WJD-gangers is.

Dit zijn de dertien zaligen en heiligen die zijn aangewezen als patroonheiligen voor de Wereldjongerendagen in Lissabon in 2023:

Foto Carlo Acutis: CNS - courtesy Sainthood Cause of Carlo Acutis. Overige foto’s: Wikimedia Commons

Bron: Vatican News