fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldjongerendagen

Diocesane Wereldjongerendag als voorproefje op Lissabon

Redactie KN Jong 2 november 2021
image
De diocesane Wereldjongerendag op 21 november biedt een vooruitblik op de WJD die in 2023 in Lissabon zullen plaatsvinden. Foto: CNS photo - Carlos Jasso, Reuters

De bisdommen bereiden zich voor op de Wereldjongerendag die later deze maand gevierd wordt. Wat houdt deze dag eigenlijk in – en wat is er in jouw bisdom te doen?

De diocesane Wereldjongerendag staat voor de deur. Dit jaar wordt die voor het eerst op Christus Koning (zondag 21 november) gevierd in plaats van op Palmzondag, zoals tot en met 2020 de gewoonte was. Vorig jaar verzette paus Franciscus de datum van die dag om beter aan te sluiten bij de behoeften van de bisdommen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens João Chagas, voorzitter van de jeugdsectie van het Dicasterie voor Leken, Familie en Leven vierden veel bisdommen de Wereldjongerendag al op een andere dag dan Palmzondag “omdat veel bisdommen op die dag al ontmoetingen in een andere context organiseren. Een andere dag komt beter overeen met de gevarieerde dynamiek die kerken tegenwoordig uitdragen.”

Ontmoeting en betrokkenheid

De Wereldjongerendag wordt binnen bisdommen gehouden in de jaren dat er geen internationale Wereldjongerendagen gepland staan; de eerstvolgende editie daarvan zal in 2023 in Lissabon plaatsvinden. Maar wat houdt deze diocesane Wereldjongerendag eigenlijk in?

Net als de internationale Wereldjongerendagen heeft de diocesane variant een Bijbels geïnspireerd thema. Dit jaar luidt dat thema: “Richt u op. Ik stel u aan tot getuige van wat u gezien hebt” (Handelingen 26:16). Per bisdom worden activiteiten georganiseerd die in het teken van dat thema staan. Ontmoeting – zowel tussen jongeren onderling als tussen jongeren en de kerkelijke gemeenschap om hen heen – staat daarbij centraal.

De Wereldjongerendag op bisdomniveau vieren is zowel belangrijk voor de jongeren als voor de Kerk, zegt kardinaal Kevin Farrell, prefect van het Dicasterie voor Leken, Familie en Leven: “Het vieren van deze dag op regionaal niveau maakt de Kerk bewust van het belang van optrekken met en luisteren naar jongeren bij het verkondigen van het woord van God”, aldus de kardinaal. “Ook geeft het jongeren de mogelijkheid om zich betrokken te voelen en zo de maatschappij waarin zij leven te veranderen.”

In de bisdommen

In de Nederlandse en Vlaamse bisdommen staan 21 november tal van activiteiten gepland. Het aartsbisdom Utrecht gebruikt de Wereldjongerendag als aftrap voor de WJD in Lissabon met een programma dat potentiële deelnemers op de hoogte brengt van wat de WJD inhoudt. Het programma van het aartsbisdom vindt in Ede plaats.

Ook in het bisdom Roermond biedt het programma een vooruitblik op Lissabon. Daarnaast staan ontmoeting, sportiviteit en gezelligheid gepland en wordt de dag afgesloten met een maaltijd. Het bisdom Haarlem-Amsterdam nodigt jongeren uit voor een ontmoeting in de kathedraal van Haarlem. Een borrel, een gesprek met bisschop Jan Hendriks en een cursus doedelzak spelen staan onder andere op het programma.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Jongeren uit het bisdom Den Bosch zijn welkom in Eindhoven voor een lunch en diverse workshops. Het bisdom Rotterdam combineert de Wereldjongerendag met hun Tour of Faith-programma, dat die dag in Den Haag neerstrijkt. De programma’s van de bisdommen Breda en Groningen-Leeuwarden zijn nog niet bekend.

In Vlaanderen gaat in aanloop naar de Wereldjongerendag een sociale-mediacampagne van start. Onder de hashtag #standupforyouth worden jongeren uitgenodigd de kracht die hen bezielt om hun verhaal positief te maken te tonen en voor elkaar getuigen zijn van Gods liefde.

Bronnen: KRO, Catholic News Service