fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldjongerendagen

Enthousiaste menigte verwelkomt paus Franciscus luidkeels op de WJD

Luuk van den Einden 3 augustus 2023
image
Paus Franciscus bij zijn aankomst op de welkomstceremonie. In zijn toespraak hield hij de WJD'ers voor dat iedereen geliefd is in de ogen van God. Foto: Sebastiao Roxo - JMJ Lisboa 2023

Paus Franciscus is door een uitzinnige massa jongeren op de Wereldjongerendagen onthaald. Op zijn beurt begroette de paus de menigte met de belofte dat ieder mens kostbaar is in de ogen van God: “We zijn allemaal bij onze naam geroepen.”

Juichende, zingende, scanderende en zwaaiende jongeren hebben paus Franciscus aan het eind van de middag onthaald in Lissabon op de pauselijke welkomstceremonie. Het aantal toegestroomde pelgrims was zo immens dat het park waar de ceremonie gehouden werd bij lange na niet groot genoeg was: tot ver in de omliggende straten strekten de menigten zich uit.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Paus Franciscus werd in een kleine, open pausmobiel, met niet meer bescherming dan een handjevol beveiligers, langs de massa’s richting het podium gereden. Uitbundig geschreeuw zwol telkens aan op de plek waar hij zich bevond, en zo werd hij door een orkaan van gejuich begeleid. Na zijn passeren bleef menig pelgrim tot tranen geroerd achter.

‘Boa tarde’

Toen paus Franciscus in zijn rolstoel op het knalblauwe podium verscheen, barstte het geschreeuw opnieuw los. Vervolgens werd de paus met onder meer dansopvoeringen en fado, een typisch Portugese muziekvorm, begroet.

Na dit warme onthaal nam paus Franciscus zelf het woord met een simpel “boa tarde”, Portugees voor ‘goedemiddag’. Hij liet daarbij weten blij te zijn met de “fantastische herrie” die de jongeren maakten, waardoor hij hun “aanstekelijke vreugde” deelt. In zijn toespraak stond hij stil bij de gedachte dat alle aanwezigen door God bij hun naam geroepen zijn; een verwijzing naar een passage uit het Bijbelboek Jesaja.

‘Kostbaar in de ogen van God’

“We zijn hier niet toevallig bij elkaar”, zei de paus. “We zijn allemaal bij onze naam geroepen. Dat gebeurde aan het begin van ons leven, nog voor onze talenten of zwaktes zich hebben geopenbaard. We zijn geroepen omdat we geliefd zijn.”

Foto's: JMJ Lisboa 2023 (foto 3: Joao Bruno, foto 4: Andreia Barroso)

“We zijn kostbaar in de ogen van God”, vervolgde de paus zijn toespraak, die doorspekt werd met applaus vanuit de menigte. “Dat is zo, hoewel we dat zelf soms niet zien, omdat onze ogen vertroebeld worden door negativiteit en afleiding.”

Ruimte voor iedereen

De Kerk is een gemeenschap van mensen die geroepen zijn, legde de paus uit. Geen gemeenschap van de ‘beste mensen’ – “Absoluut niet”, zei hij – maar van de mensen die geroepen zijn door God. Paus Franciscus meldde daarbij dat hij veel brieven van jongeren heeft gekregen, waarin ze met hem delen dat ze bang zijn niet geaccepteerd te worden om allerlei redenen.

“Er is ruimte voor iedereen in de Kerk”, sprak de paus, waarbij hij dat ‘iedereen’ keer op keer herhaalde, tot de hele menigte “iedereen, iedereen” scandeerde. “Als die ruimte er niet is, moeten we hem maken, ook voor wie fouten heeft gemaakt, voor wie worstelt of struikelt.”

Namen noemen

“God wijst niet met de vinger, maar strekt Zijn armen naar ons uit; dat gebaar maakte Jezus aan het kruis”, ging hij verder. De liefdevolle boodschap van God moet verspreid worden, aldus de paus, die daarvoor meteen een idee opperde: door anderen bij hun naam te noemen.

“Vergeet niet tegen elkaar te zeggen: ‘Broeder, zuster, het is goed dat jij er bent.’”
- Paus Franciscus

“Vraag naar de namen van de mensen die je ontmoet en spreek ze liefdevol uit, waarbij je zonder angst moet toevoegen: ‘God heeft je lief en God roept jou’”, zei paus Franciscus. “Herinner elkaar eraan dat je echt waarde hebt. Vergeet niet tegen elkaar te zeggen: ‘Broeder, zuster, het is goed dat jij er bent.’”

Innerlijk veranderen

Wij op onze beurt mogen God ook bij Zijn naam noemen, ging hij verder. “Kom bij Hem met je vragen, je geheimen, je zorgen en de problemen in je land en de wereld.” Wie op zo’n manier bidt, ontdekt volgens de paus iets nieuws: dat je innerlijk daardoor verandert. “In de dialoog met God krijg je geen eenvoudige antwoorden, want hij is geen Google, maar een echte vriend.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

En God heeft zelf ook vragen voor ons, vertelde paus Franciscus de jongeren. “Gods vragen aan ons raken de open zenuwen van onze ziel, ze triggeren ons om goed te doen en lief te hebben. Op die manier laat God ons groeien in wat er echt toe doet.”

Ter afsluiting werd nog een dansvoorstelling gegeven op het themalied van de Wereldjongerendagen. Daarbij werd met grote witte letters een boodschap uit het Lucasevangelie gespeld: ‘Ga, ik stuur jullie eropuit; het Koninkrijk van God is dichtbij jullie’.