<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldjongerendagen

Het WJD-kruis gaat op tour in Nederland – en jij kan helpen

Luuk van den Einden 16 juni 2022
image
Het WJD-kruis speelt een rol bij iedere editie van de Wereldjongerendagen en wordt traditioneel doorgegeven aan jongeren van het volgende gastland. Op deze foto uit 2017 geven Poolse jongeren het kruis door aan vertegenwoordigers uit Panama. Foto: CNS - Paul Haring

Het Wereldjongerendagenkruis zal in aanloop naar de Wereldjongerendagen in Lissabon deze herfst door Nederland toeren. Jongeren worden uitgenodigd om mee te helpen het kruis door het land te dragen.

In oktober en november zal het vier meter hoge WJD-kruis onderdeel uitmaken van een landelijke pelgrimstocht door de Nederlandse bisdommen. Het doel van deze pelgrimstocht is om een boodschap van vrede, verzoening en verlossing te verspreiden.

Samen in geloof optrekken

Het kruis is onlosmakelijk verbonden met de Wereldjongerendagen, waarvan de volgende editie in augustus 2023 in de Portugese hoofdstad Lissabon zal plaatsvinden. Voor de allereerste Wereldjongerendagen schonk paus Johannes Paulus II een houten kruis aan de jongeren van de wereld, om samen in geloof op te trekken naar de WJD. Sindsdien heeft dat kruis bij iedere editie een prominente rol gespeeld.

Dat kruis blijft in Rome, maar het Nederlandse kruis wordt wel vanaf daar door de internationale WJD-organisatie naar Nederland gestuurd. Het is voor het eerst in bijna twintig jaar dat het WJD-kruis in Nederland te vinden is.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Tijdens de tournee zullen wisselende team van jongeren met het kruis meetrekken van parochie naar parochie om te helpen bij de liturgie, muziek en de gastvrijheid. De precieze route is nog niet bekend en ook hoe het kruis door ons land zal reizen, hangt af van de vindingrijkheid van de deelnemers. Te voet, op de fiets, per boot of met het openbaar vervoer: de mogelijkheden zijn talrijk.

Rondje Nederland

Het kruis arriveert op 14 oktober in het aartsbisdom Utrecht en vertrekt vanaf daar richting het bisdom Groningen-Leeuwarden. Na een verblijf in het noorden loopt de route via het bisdom Haarlem-Amsterdam naar de bisdommen Rotterdam en Breda. Tussen 26 en 29 oktober is het kruis in het bisdom Den Bosch te vinden, om vervolgens het bisdom Roermond aan te doen. De ronde eindigt weer in het aartsbisdom, waar op 6 november de tour afgesloten wordt.

Jongeren die willen meehelpen en geloofsgemeenschappen die het WJD-kruis willen verwelkomen, kunnen zich daarvoor aanmelden. Het kruis zal ook online te volgen zijn op Instagram, Twitter en Facebook; houd daarvoor de hashtag #wjdkruis in de gaten.

Kijk voor meer informatie op de speciale website van het WJD-kruis. Daar vind je ook meer details over de route van het kruis, mogelijkheden om te helpen en aanwezigheid op sociale media.

Bron: Jong Katholiek

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.