<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldjongerendagen

Op de WJD@Home vinden jongeren de bezieling die ze thuis missen

Linda de Valk 9 mei 2022
image
Tijdens de WJD@Home komen katholieke jongeren samen op Ameland om samen te zijn met gelovige leeftijdsgenoten en voor verdieping en bezieling. Foto: Linda de Valk

Meer dan honderd jongeren waren vorige week op Ameland voor een nieuwe editie van de WJD@Home. Geloofsverdieping en samenzijn met katholieke leeftijdsgenoten stonden centraal op het eiland.

Voor veel jongeren is de WJD@Home een ‘voorproefje’ op de internationale Wereldjongerendagen, waarvan de eerstvolgende editie volgend jaar in Lissabon plaatsvindt. Martine (25) uit Langeraar is dit jaar voor het eerst bij de WJD in eigen land. Twee keer eerder was ze aanwezig bij internationale edities: die van 2016 in Krakau en 2019 in Panama.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ameland ervaart ze als een reünie: ze ontmoet er ‘oud-WJD’ers’ waarmee ze opnieuw in gesprek raakt, zegt ze. Ook vindt ze er een stukje verdieping dat haar eigen parochie niet biedt. Bovendien kan ze op de WJD@Home het gesprek aangaan met gelovige leeftijdsgenoten: bij haar thuis zijn die op één hand te tellen.

Verdieping zoeken

Voor de Amsterdamse Siobhán (27) is deze WJD@Home überhaupt haar eerste ervaring met de Wereldjongerendagen. Een van de redenen waarom zij naar Ameland is gereisd, is om verdieping te zoeken. Daarbij is het volgens haar vooral belangrijk om te kunnen spreken over geloof, zonder meteen voor gek versleten te worden. Zo wordt er namelijk vaak aangekeken tegen gelovigen, blijken veel jongeren te ervaren.

Ook verbinding is een groot thema tijdens de Wereldjongerendagen. Waar katholieken zich in het vaak individualistische Nederland voelen als een minderheid in eigen land, is dit gevoel totaal verdwenen bij een bezoek aan de WJD, of dat nou in Panama of op Ameland is. Daar vinden jonge katholieken aansluiting met jonge medegelovigen en zit de kerk vol mensen die enthousiast hun geloof beleven.

Dezelfde levensfase

De aansluiting wordt bovendien gevonden in jongeren van dezelfde leeftijd, in dezelfde levensfase. Thuis zijn er wel jongerengroepen, maar die blijken in de praktijk vaak te bestaan uit jonge mensen die klaar zijn om zich te settelen, te trouwen en kinderen te krijgen. Zowel Siobhán als Martine zijn nog niet in deze fase. “Op de WJD@Home zijn er veel jongeren die bijvoorbeeld nog studeren”, zegt Martine. “We zitten in dezelfde levensfase, zijn nog niet toe aan trouwen en settelen en vinden daardoor makkelijker aanknopingspunten.”

“Op de WJD@Home leer je mensen kennen. Je kunt er echt connecten.”
- Martine

Volgend jaar willen zowel Siobhán als Martine naar de internationale editie van de Wereldjongerendagen. Aangezien die slechts eens in de drie jaar gehouden worden, zijn ze na Lissabon te oud voor de editie daarna.

Workshops

Deelnemers van de WJD@Home gaan tijdens workshops op zoek naar meer kennis en verdieping in het geloof. Daarbij is ruimte voor allerlei vragen: hoe is het geloof eigenlijk ontstaan, bijvoorbeeld, maar ook over het Evangelie en over de apostelen. Hoe droeg het Evangelie bij aan de verspreiding van het christendom? En hadden de apostelen het in hun tijd niet net zo moeilijk, zo niet moeilijker dan katholieken nu?

Natuurlijk wel, is de conclusie uit de workshop over de Handelingen der apostelen, één van de vele die op het programma staan. Kapelaan Daan Huntjes legt daarin uit hoe de apostelen in het leven stonden en hoe zij als voorbeeld kunnen dienen voor de ‘apostelen’ van vandaag. Wat kun je bijvoorbeeld doen om zelf apostel te zijn? De begrijpelijke taal in zijn workshop wordt door de deelnemers gewaardeerd: “Priesters spreken soms in ‘Bijbelse’ bewoordingen, die gewone mensen niet altijd snappen”, aldus Martine.

Vrijwilligerswerk

Een andere, wat meer praktische workshop draait om klaarstaan voor anderen. Hoe doe je dat nu eigenlijk op een goede manier, in overeenstemming met de katholieke sociale leer? De jongeren ervaren dit in de workshop over de DOCAT, die dit jaar verschijnt. Het is een derde versie van de YOUCAT, de officiële jongerencatechismus, die uitleg geeft over de katholieke sociale leer.

Op Ameland krijgen de jongeren alvast een voorproefje van de katholieke standpunten over werk, natuur, milieu en het leven. Over hoe je voor mensen klaar kunt staan, naast je drukke baan. Zoals in vrijwilligerswerk, iets dat Martine veel heeft gedaan maar momenteel even heeft “gepauzeerd”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In de workshop brainstormt ze over mogelijke manieren om meer mensen naar vrijwilligerswerk te kunnen trekken, omdat dit nu eenmaal wat van je vraagt. Toch staat ze dag en nacht klaar voor anderen, letterlijk: “Toen ik eens ’s nachts werd gebeld door een vriendin die haar bus had gemist, en net was gearriveerd op Schiphol na een lange reis, ben ik mijn bed uit gegaan om haar direct op te halen. Dat vind ik dat belangrijk.”

Bezieling en verbinding

De WJD@Home brengt jonge katholieke mensen samen om de bezieling en verbinding te ervaren die zij thuis vaak niet vinden. Thuis hebben de meesten vrienden die niet gelovig zijn en ook niet graag over geloof praten. Ze accepteren het wel, maar daar blijft het bij. En dat werkt twee kanten op: volgens Martine is het geloof iets van haarzelf, iets waar zij haar omgeving niet graag mee “lastigvalt”.

“Anderen begrijpen het nu eenmaal niet”, zegt ze, “en kunnen zich niet inleven in mijn gevoel.” Ook daarom is de WJD@Home belangrijk voor haar. “Daar komt iedereen bij elkaar en leer je mensen kennen. Je kunt er echt connecten.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Omega Magazine.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.