fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldjongerendagen

Paus tot jongeren: ‘In Jezus’ naam, sta op en getuig!’

Catholic News Agency 27 september 2021
image
Paus Franciscus tijdens een ontmoeting met jongeren in Slowakije. Foto: CNS Photo - Vatican Media

Paus Franciscus moedigt jonge katholieken aan om “er vreugdevol van te getuigen dat Christus leeft”.

Hij schrijft dit in een vandaag gepubliceerde boodschap voor de lokale Wereldjongerendag 2021, die op 21 november in de bisdommen wordt gevierd.

Franciscus nodigt jongeren uit om mee te gaan op een “geestelijke pelgrimage” die uitmondt in de Wereldjongerendagen van 2023 in het Portugese Lissabon.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Gods goedheid

In de brief reflecteert de paus op de dramatische bekering van de apostel Paulus. Hij doet een aantal oproepen aan de jongeren.

“In Jezus’ naam vraag ik jullie: sta op! Getuig ervan dat ook jij blind was en het licht ontmoet hebt. Ook jij hebt Gods goedheid en schoonheid gezien, in jezelf, in anderen en in de gemeenschap van de Kerk, waar alle eenzaamheid wordt overwonnen.”

“Sta op! Getuig ervan dat levens herbouwd kunnen worden, dat mensen die geestelijk dood zijn, opnieuw kunnen verrijzen, dat de geketenden weer vrij kunnen zijn, dat harten die overspoeld worden door verdriet, de hoop kunnen herontdekken”
- Paus Franciscus

“Sta op! Getuig van de liefde en respect die we in menselijke banden kunnen leggen, in de levens van onze gezinnen, in de dialoog tussen ouders en kinderen, tussen de jongeren en de ouderen.”

“Sta op! Hou de sociale rechtvaardigheid hoog, de waarheid, en integriteit, mensenrechten. Bescherm de vervolgden, de armen en de kwetsbaren, zij die geen stem in de samenleving hebben, immigranten.”

“Sta op! Getuig van de nieuwe manier van kijken naar dingen, die je in staat stelt om de schepping te zien met ogen vol verwondering, die je de aarde als ons gemeenschappelijk huis doet zien en die je de moed geeft om een integrale ecologie te promoten.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Christus leeft

“Sta op! Getuig ervan dat levens herbouwd kunnen worden, dat mensen die geestelijk dood zijn, opnieuw kunnen verrijzen, dat de geketenden weer vrij kunnen zijn, dat harten die overspoeld worden door verdriet, de hoop kunnen herontdekken.”

“Sta op! Getuig er vreugdevol van dat Christus leeft! Verspreid zijn boodschap van liefde en verlossing onder je tijdgenoten, op school en op de universiteit, op het werk, in de digitale wereld, overal.”

Jezus’ woorden

De ‘grote’ Wereldjongerendagen vinden in de regel om de drie jaar plaats. In tussenliggende jaren wordt op bisdomsniveau een Wereldjongerendag gevierd. Dit jaar valt die op het hoogfeest van Christus Koning.

Het thema is dit jaar ‘Sta op! Ik maak van jou een getuige van wat je gezien hebt’, geïnspireerd op de woorden die Jezus volgens Handelingen 26,16 tot de heilige Paulus sprak.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De paus prijst de jongeren voor hun uithoudingsvermogen tijdens de coronapandemie, die wereldwijd meer dan 4,7 miljoen levens heeft geëist.

“Overal in de wereld zagen we grote aantallen mensen, waaronder veel jonge mensen, helpen om levens te redden, zaden van hoop te zaaien, vrijheid en rechtvaardigheid hoog te houden en op te treden als vredestichters en bruggenbouwers.”

Kracht, enthousiasme en passie

“Steeds als een jong iemand valt, valt op een bepaalde manier de hele mensheid. Maar het is ook waar dat als een jong iemand opstaat, het is alsof de hele wereld opstaat. Jonge mensen, wat hebben jullie een groot potentieel in jullie handen! Wat een grote kracht hebben jullie in jullie harten!”

“Ook vandaag zegt God tegen ieder van jullie: ‘Sta op!’ Ik hoop vurig dat deze boodschap ons mag helpen ons voor te bereiden op nieuwe tijden en een nieuwe bladzijde in de geschiedenis van de mensheid. Maar we kunnen niet opnieuw beginnen zonder jullie, beste jongeren. Wil onze wereld opstaan, dan heeft ze jullie kracht, jullie enthousiasme, jullie passie nodig.”