<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldjongerendagen

Utrecht, Thuine en de Afsluitdijk: het WJD-kruis is aan zijn tour begonnen

Luuk van den Einden 17 oktober 2022
image
De tour van het WJD-kruis ging afgelopen vrijdag van start met een Mis in de Catharinakathedraal in Utrecht. Foto: Ramon Mangold

De tour van het WJD-kruis door de Nederlandse bisdommen is vrijdag in Utrecht begonnen. In de openingsviering legde kardinaal Eijk uit dat het ook in ons land belangrijk is om “je kruis op je te nemen”.

In de afgelopen dagen heeft het WJD-kruis als heel wat meters gemaakt: na de aftrap van de tour in Utrecht is het via het Duitse Thuine, waar dit weekend een roepingenweekend van het bisdom Groningen-Leeuwarden plaatsvond, dwars door dat bisdom naar de Afsluitdijk gebracht. Midden op de Afsluitdijk is het kruis overgedragen aan jongeren uit het bisdom Haarlem-Amsterdam. Vandaag doet het kruis het eiland Texel aan.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Wisselende groepen jongeren begeleiden het kruis onderweg. Dag en nacht verblijven ze in de nabijheid van het kruis. Ze zorgen er ook zelf voor dat het op alle plaatsen van bestemming aankomt. In alle plaatsen die de jongeren aandoen, worden activiteiten georganiseerd: zowel Missen en aanbidding als reünies met oud-WJD-gangers en quizavonden.

Christenvervolging

De aftrap van de kruistour werd gegeven met een Mis in de Utrechtse Sint-Catharinakathedraal. Kardinaal Wim Eijk vroeg zich in zijn overweging af “wie het in zijn hoofd haalt om met een groot houten kruis op de openbare weg een processie te houden”. Hij wees daarbij op het feit dat zoiets in veel andere landen ronduit gevaarlijk is: een op de zeven christenen wereldwijd kan niet in vrijheid zijn geloof beleven.

Volgens de kardinaal is het echter ook in Nederland niet altijd even makkelijk om katholiek te zijn, bijvoorbeeld als je in de zorg werkt en uit principe niet wil meewerken aan abortus of euthanasie. Ook vertelde hij over een student die op onbegrip stuitte toen hij in een collegezaal voor zijn geloof uitkwam. “Ook in Nederland kan de navolging van Jezus ons wel degelijk een en ander kosten”, sprak hij. “Het kan betekenen dat we daarvoor ons kruis op ons moeten nemen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Gelukkig kan wie dat aandurft op Jezus vertrouwen, legde kardinaal Eijk uit: “Hij noemt ons vertrouwelijk zijn vrienden, met andere woorden: als jullie met mij het kruis op je willen nemen, kunnen jullie op me rekenen als op jullie vriend.”

‘Vol goede moed’

Dankzij “onze liefde voor Jezus en Zijn bemoedigende woorden” kunnen jongeren het WJD-kruis “vol goede moed” door de straten van Utrecht dragen, aldus kardinaal Eijk. Het kruis noemde hij daarbij het centrale teken van het geloof in Jezus. “Hij is immers Gods Zoon, die voor ons mens is geworden en aan het kruis een afschuwelijke en vernederende dood heeft ondergaan om onze trots uit te boeten, die ons van het begin af aan van God heeft vervreemd”, legde de kardinaal uit, “en ook om boete te brengen voor al onze andere zonden van liefdeloosheid.”

Na de Mis werd het kruis in processie naar het Sint-Bonifatiushuis om de hoek gedragen. Daar was ruimte om bij het kruis te bidden, een kaarsje op te steken en om de begeleiders van het WJD-kruis te ontmoeten.

Onlosmakelijk verbonden

Het kruis is onlosmakelijk verbonden met de Wereldjongerendagen, waarvan de volgende editie in augustus 2023 in de Portugese hoofdstad Lissabon zal plaatsvinden. Voor de allereerste Wereldjongerendagen schonk paus Johannes Paulus II een houten kruis aan de jongeren van de wereld, om samen in geloof op te trekken naar de WJD.

Sindsdien heeft dat kruis bij iedere editie een prominente rol gespeeld. Het origineel is in Rome gebleven, maar het Nederlandse kruis is wel vanaf daar door de internationale WJD-organisatie naar Nederland gestuurd. 27 leden van studentenvereniging KSN (Katholieke Studenten Nijmegen) haalden het kruis per vliegtuig in Rome op. Voor het eerst in bijna twintig jaar is het WJD-kruis weer in Nederland.

https://www.kn.nl/donaties/

In de komende weken zal het kruis de bisdommen Breda, Rotterdam, Den Bosch en Roermond bezoeken. Uiteindelijk zal het kruis op 6 november weer in Utrecht eindigen. Het volledige programma van het WJD-kruis is te vinden op de Nederlandse website voor de Wereldjongerendagen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.