<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldjongerendagen

WJD-koorts neemt toe dankzij kruistour: ‘Overal maak je mensen enthousiast’

Luuk van den Einden 31 oktober 2022
image
Een aantal begeleiders van de tweede groep met het WJD-kruis in bedevaartsoord Ommel. Het kruis is inmiddels aan de laatste week van zijn tour door Nederland bezig. Foto: Inge Verbeem - SIRIS

De laatste week van de WJD-kruistour door Nederland is aangebroken. Dit weekend werd het kruis in Asten overgedragen aan de laatste groep begeleiders. “Je mag Christus als het ware meedragen.”

Dit weekend is het WJD-kruis voor de laatste maal van begeleiders gewisseld. De jongeren die het kruis een week lang hadden meegenomen door delen van de bisdommen Breda, Rotterdam en Den Bosch, droegen afgelopen zaterdag de zorg voor het vier meter hoge kruis over aan de laatste groep. Die zal in de komende week het kruis via het bisdom Roermond en het aartsbisdom naar de eindstreep in Utrecht dragen.

Zwaar maar waardevol

De overdracht van het kruis gebeurde in Asten, onderdeel van het bisdom Den Bosch. Na een bezoek aan de naburige bedevaartsplaats Ommel werd het WJD-kruis in de kerk geplaatst in afwachting van de laatste groep begeleiders. Bruno, een van de jongeren die het kruis een week lang heeft begeleid, kijkt terug op een zware maar waardevolle onderneming.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Het was een bijzondere ervaring”, zegt hij. “Je mag Christus als het ware meedragen. Het eist veel energie, je hebt vaak korte nachten, dat voel je overdag. Het is intensief, maar het geeft kracht omdat je naar een doel toewerkt.”

Groeiend enthousiasme

Het WJD-kruis reist kriskras door het land om Nederlandse jongeren enthousiast te maken voor de aankomende editie van de Wereldjongerendagen, die in augustus 2023 in de Portugese hoofdstad Lissabon plaatsvindt. “Je bent in zekere zin een missionaris, je gaat met mensen in gesprek over de Wereldjongerendagen”, legt Bruno uit.

Onderweg heeft hij gemerkt dat de Wereldjongerendagen meer gaan leven daar waar het kruis komt, of dat nu een parochie met veel of weinig jongeren is. “Overal maak je mensen enthousiast: ze willen zich graag aanmelden.”

‘Blijven bewegen’

In iedere plaats die het kruis aandoet, zijn activiteiten georganiseerd. Vaak zijn dat gebedsavonden of momenten van aanbidding, maar in Asten ging men voor een iets andere opzet. Oorlogsveteraan Manuel Stegeman ging met de aanwezigen in gesprek over de betekenis van ‘elkaar en je kruis dragen’.

Stegeman diende als militair onder meer in Afghanistan, waar hij zich onder meer bezighield met forensisch onderzoek na aanslagen. Hij vertelde over de impact van zijn werk op zijn leven en zijn gezin en over zijn omgang met de posttraumatische stressstoornis (PTSS) die hij opliep. Hij verbond het thema van de aankomende Wereldjongerendagen – Maria stond op en ging met spoed (Lucas 1:39) – met de manier waarop hij leerde met zijn angststoornis om te gaan: “Je moet blijven bewegen.”

image
Het WJD-kruis - dat in zijn geheel niet in het busje past - wordt bij aankomst in Ommel in elkaar gezet. Foto: Inge Verbeem - SIRIS

Sacha Steijaert, pastoor van de Franciscusparochie waar Asten onder valt, wilde graag iets anders doen dan de activiteiten die in de meeste parochies rond het WJD-kruis worden georganiseerd. “In het dorp wordt een veteranennetwerk opgezet, dus ik vond het een idee om stil te staan bij de vraag: wat doet een kruis op je leven met je?” legt hij uit.

De jongeren een levenservaring meegeven: dat was zijn opzet. “Met het kruis lopen is bevrijdend, maar een kruis kan ook voor verdeeldheid en geweld staan en op je drukken”, vertelt pastoor Steijaert. “We wilden laten zien wat dat met je kan doen.”

Tips

Aan het eind van de middag ontmoetten de afzwaaiende kruisbegeleiders hun opvolgers. Ze deelden de ervaringen die ze die week hadden meegemaakt en deelden tips uit. Zo drukten ze de nieuwe groep op het hart om iedere kans op slaap te pakken, “want je gaat het nodig hebben”.

Een van de jongeren die het kruis in de laatste week van de tour begeleiden, is de uit Ede afkomstige Paula, die via Google op het initiatief stuitte. “Ik heb een tussenjaar en daardoor meer tijd, dus besloot ik me aan te melden”, legt ze uit. “Ik denk dat het een bijzondere ervaring wordt om een week lang met een paar mensen rond het kruis op te trekken.”

image
Het WJD-busje heeft er al heel wat kilometers door Nederland op zitten. Foto: Inge Verbeem - SIRIS

Haar medereizigers zijn haar niet helemaal onbekend: daar heeft ze online al kennis mee gemaakt. Toch voelt ze enige gezonde spanning. “Ik verwacht veel gebed en ook gezelligheid, maar ik weet natuurlijk niet precies wat er allemaal gaat gebeuren”, zegt ze. “Ik doe toneel; het is vergelijkbaar met de spanning die je voelt vlak voordat je het podium op gaat.”

Inmiddels is het WJD-kruis in Venlo en in de kathedraal van Roermond geweest. Na een bezoek aan Maastricht en verschillende plaatsen in het aartsbisdom arriveert het kruis naar verwachting op zondag 6 november in Utrecht, waar de tour in oktober ook begonnen is.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.