<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldjongerendagen

WJD-kruis overgedragen aan Portugese jongeren

Hannah Brockhaus - CNA 27 november 2020
image
Onder het toeziend oog van paus Franciscus overhandigen Panamese jongeren het WJD-kruis aan jongeren uit Portugal. (Foto: CNS Photo - Vincenzo Pinto, Reuters Pool)

Panamese jongeren hebben het traditionele Wereldjongerendagenkruis aan de Portugese organisatie van de aankomende editie overhandigd. “Blijf dromen over grootse dingen”, zei paus Franciscus tijdens de bijbehorende Mis.

Aan het eind van de Mis op Christus Koning in de Sint-Pietersbasiliek hebben jongeren uit Panama het kruis van de Wereldjongerendagen samen met een Maria-icoon overgedragen aan een groep Portugese jongeren.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Dat gebeurde als voorbereiding op de zestiende editie van de Wereldjongerendagen, die in 2023 in de Portugese hoofdstad zal plaatsvinden. Panama was in 2019 organisator. “Dit is een belangrijke stap in de pelgrimstocht die ons in 2023 naar Lissabon zal leiden”, zei paus Franciscus bij de overhandiging.

Symbool van Christus’ liefde

In 1984, aan het eind van het Heilig Jaar van Zaligmaking, schonk paus Johannes Paulus II het eenvoudige houten kruis aan de jongeren. Paus Johannes Paulus II zei destijds dat jongeren “het kruis als symbool van Christus’ liefde voor de mensheid door de wereld moeten dragen en aan iedereen moeten verkondigen dat verlossing en zaligmaking alleen te vinden zijn in Christus, die is gestorven en uit de doden is verrezen.”

Sinds dat jaar is het kruis de hele wereld over gereisd. Jongeren hebben het tijdens bedevaarten en processies meegedragen. Ook is het bij iedere editie van de Wereldjongerendagen aanwezig geweest. Het vier meter hoge kruis wordt ook wel het Jongerenkruis, Jubelkruis en Pelgrimskruis genoemd.

Diocesane jongerendag

Gewoonlijk vindt de overhandiging van het kruis en de icoon plaats op Palmzondag, dat tevens de diocesane jongerendag is. Vanwege het coronavirus is die overhandiging naar Christus Koning op 22 november verplaatst.

Paus Franciscus kondigde afgelopen zondag ook aan dat de diocesane jongerendag vanaf volgend jaar op Christus Koning zal vallen. “De kern van de viering blijft het mysterie van Jezus Christus als de Verlosser, zoals de heilige Johannes Paulus II, initiatiefnemer en patroon van de Wereldjongerendagen, altijd benadrukte”, zei de paus.

“Als we ervoor kiezen anderen lief te hebben, vinden we het ware geluk. De schoonheid van onze keuzes hangt namelijk van de liefde af.”
- Paus Franciscus

Grootse dingen

In de preek die paus Franciscus tijdens de Mis hield, spoorde hij jongeren aan om grootse dingen te doen voor God, de zeven werken van barmhartigheid te omarmen en wijze keuzes te maken.

“Blijf dromen over grootse dingen”, zei hij. “Neem geen genoegen met alleen het noodzakelijke. De Heer wil niet dat we onze horizon vernauwen of aan de kant van de weg van het leven blijven staan. Hij wil dat we vaart achter hoogstaande doelen zetten.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

“We zijn niet geschapen om over vakantie of het weekend te dromen, maar om Gods dromen waar te maken in deze wereld”, sprak de paus. “God laat ons dromen zodat we de schoonheid van het leven kunnen zien.”

Werken van barmhartigheid

“De werken van barmhartigheid zijn de mooiste werken in het leven. Als je over echte glorie droomt, niet over de glorie van deze voorbijgaande wereld maar over de glorie van God, moet je dit pad volgen. De werken van barmhartigheid geven God namelijk meer glorie dan wat dan ook.”

“Als we God kiezen, groeien we dagelijks in Zijn liefde”, vervolgde paus Franciscus. “Als we ervoor kiezen anderen lief te hebben, vinden we het ware geluk. De schoonheid van onze keuzes hangt namelijk van de liefde af.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.