fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldjongerendagen

Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul wordt volgende WJD-gastheer

Luuk van den Einden 6 augustus 2023
image
Zuid-Koreaanse jongeren vieren op het podium in Lissabon dat de volgende Wereldjongerendagen in hun land gehouden zullen worden. Foto: JMJ Lisboa 2023 - Jesus Huerta

De Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul wordt in 2027 de locatie van de volgende editie van de Wereldjongerendagen. Dat heeft paus Franciscus zojuist aan het einde van de WJD-slotmis in Lissabon bekendgemaakt. Ook in Rome zal er een grote jongerenviering zijn in 2025 vanwege het Heilig Jaar.

Traditioneel wordt aan het einde van de slotmis van de Wereldjongerendagen bekendgemaakt waar de volgende editie van de WJD zal plaatsvinden. Paus Franciscus heeft zojuist onthuld dat dat Seoul zal zijn, de hoofdstad van Zuid-Korea. Daarmee vindt de WJD voor de tweede keer ooit in Azië plaats, na eerder in 1995 die in de Filipijnen.

Na de aankondiging van paus Franciscus kwam een enthousiaste groep Zuid-Koreaanse jongeren het podium op gestormd. Ze zwaaiden met de vlag van hun land en vierden luidkeels dat de keuze op hun hoofdstad gevallen is.

Ook in Rome

De volgende Wereldjongerendagen vinden in 2027 plaats; pas over vier jaar. Die grote tijdsprong heeft met het Heilig Jaar in Rome te maken, dat in 2025 plaats zal vinden. Ook daar zal een grote jongerenviering zijn, heeft paus Franciscus laten weten.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ook de Wereldjongerendagen in 2000 werden in Rome gehouden, omdat paus Johannes Paulus II toen ook een Heilig Jaar had uitgeroepen. Of het evenement in 2025 ook als een ‘volwaardige’ WJD gezien moet worden, is nog niet helemaal duidelijk.

Ongeveer elf procent van de Zuid-Koreaanse bevolking is katholiek; er wonen in totaal zo’n zes miljoen katholieken. Daarmee wordt Zuid-Korea het ‘minst katholieke’ gastland van de WJD tot nu toe; alle andere gastlanden hebben een katholiek volksdeel dat minstens een kwart van de totale bevolking uitmaakt.