<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Winterforum Banneux: je geloof opwarmen

Redactie KN Jong 20 maart 2020
image
Foto: Gemeenschap Emmanuel

Eind februari kwamen tweehonderd jongeren bijeen in het Belgische bedevaartsoord Banneux voor het Winterforum. “We kwamen dit weekend dichter bij elkaar.”

“We wilden een evenement organiseren waarbij jongeren samen kunnen bidden, elkaar kunnen ontmoeten en hun geloof kunnen opwarmen in de koude winterperiode”, zegt Martin Galloy, communicatiemedewerker bij de Gemeenschap Emmanuel.

Vechten en dienen

Het weekend bevatte onder andere getijdengebed en aanbidding. Daarnaast waren er teachings, een soort workshops. “Het thema was vechten en dienen”, legt Galloy uit. Daarbij draaide het om vier soorten gevechten: het ecologische gevecht, het spirituele gevecht, het gevecht tegen sociale onverschilligheid en het gevecht voor zuiverheid van hart.

“Voor de teachings hadden we bepaalde mensen uitgenodigd. Het waren geen experts in de gebruikelijke zin. Zo werd er bij zuiverheid van hart bijvoorbeeld verteld over verslaving. We hadden een broeder Tibériade uitgenodigd om over het spirituele gevecht te spreken.” De Tiberiade is een kleine broeder- en zustergemeenschap in België.

Post-its

Daarnaast was er op zaterdag en zondag een heilige Mis. Op zondag celebreerde Jean Kockerols, de hulpbisschop van Mechelen. Op zaterdag bezocht Jean-Pierre Delville, de bisschop van Luik, het Winterforum .

“We hadden ook veel priesters uitgenodigd om de biecht af te nemen bij de jongeren”, zegt Galloy. “Ook bisschop Delville nam jongeren de biecht af. Verder stond er een groot kruis waarop jongeren post-its konden plakken met daarop hun eigen gevecht.”

Internationaal tintje

Het Winterforum had een internationaal tintje: aanwezig waren jongeren uit Wallonië en Vlaanderen, maar ook internationale studenten en een aantal Franse jongeren. “Dat is met een reden”, vertelt Galloy. “Maria, die in Banneux verschenen is, is voor alle naties gekomen. Dat wilden we graag uitdragen. We hebben ervoor gezorgd dat Nederlands- en Engelstalige jongeren via vertalingen ook alles konden volgen.”

Dit jaar organiseerde de Gemeenschap Emmanuel voor de zesde keer het Winterforum. “Ik denk dat we dit jaar een bijzondere editie hadden”, blikt Galloy terug. “Het Winterforum is goed bevallen bij de jongeren, ze hebben hun rust gevonden. In het organisatieteam was geen stress. We kwamen dit weekend dichter bij elkaar.”

Banneux is een bekend bedevaartsoord in België. In 1933 verscheen Maria hier acht keer aan de twaalfjarige Mariette Beco. In 1952 erkende het Vaticaan de verschijningen, waarop Banneux uitgroeide tot een bedevaartsoord dat jaarlijks door zo’n 700.000 pelgrims bezocht wordt.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.