fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Zaligverklaring 15-jarige computerkenner voor oktober gepland

Catholic News Service 15 juni 2020
image
Paus Franciscus noemde de in 2006 overleden Acutis een rolmodel voor jongeren. (Foto: CNS/Assocazione Amici di Carlo Acutis)

Carlo Acutis, een Italiaanse tiener die zijn kennis van programmeren gebruikte om toewijding aan de eucharistie te verspreiden, wordt in oktober zalig verklaard. Dat heeft het bisdom Assisi laten weten.

De prefect van de Congregatie voor de Heilig- en Zaligsprekingsprocessen, kardinaal Becciu, zal celebreren tijdens de zaligverklaring. Volgens Domenico Sorrentino, aartsbisschop van Assisi, is de zaligverklaring “een vreugde waar we lang op hebben gewacht.”

Lichtstraal

De aankondiging van Acutis’ zaligverklaring “is een lichtstraal tijdens deze periode in ons land, waarin we ploeterend uit een moeilijke gezondheids-, sociale- en werksituatie komen”, laat de aartsbisschop weten. “In deze maanden boden we eenzaamheid en afstand het hoofd dankzij de positieve aspecten van het internet, een vorm van communicatie waar Carlos een speciaal talent voor had.”

Voordat hij in 2006 aan leukemie stierf, was Acutis een normale vijftienjarige met verstand van computers. Die kennis benutte hij bij het maken van een online database van eucharistische wonderen.

Rolmodel

In zijn jongerenexhortatie Christus Vivit (‘Christus leeft’), beschreef paus Franciscus Acutis als rolmodel voor jongeren, die vaak verleid worden door de valstrikken van “zelfingenomenheid, isolatie en nietszeggend genot”.

“Carlo wist heel goed dat het apparaat van communicatie, advertenties en sociaal netwerken ons in slaap kan wiegen. Het kan ons verslaafd maken aan consumentisme en het allernieuwste kopen. Het laat ons obsederen over vrije tijd en kan ons in negativiteit verstrikken”, schreef de paus. “Toch wist Carlo met die nieuwe technologie het evangelie te verkondigen en waarden en schoonheid te verspreiden.”