fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Zelfgave als identiteit

Redactie KN Jong 16 februari 2019
image

Hi! Mijn naam is Chiara van Voorst, 23 jaar en oprichtster van Pure Womanhood. Maandelijks zal ik namens Pure Womanhood een column verzorgen voor KN Jong! Hierin hoop ik met jou dieper in te gaan op wat onze identiteit is, hoe wij echt gelukkig worden en wat hierin de rol van onze ziel én lichaam zijn! Deze column zal dan ook de eerste zijn van de serie ‘Geluk, mijn identiteit en mijn lichaam’. Met vragen of opmerkingen mag je altijd mailen: purewomanhood@gmail.com, of bezoek onze website: www.purewomanhood.nl.

Wat is geluk voor jou? Wat zijn jouw toekomstplannen om geluk te bereiken? Ik denk dat de meesten van ons dingen opschrijven als: een goede baan, mijn talenten ten volste ontwikkelen, trouwen en misschien een paar kinderen krijgen…

Ik bedoel met geluk dus niet een oppervlakkig gevoel van blijdschap en tevredenheid. Ben je het er namelijk ook niet mee eens dat je pas echt gelukkig bent wanneer je jouw identiteit als mens volledig hebt ontdekt en uitgeleefd? En wist je ook dat wij als mens eigenlijk al weten wat onze diepste identiteit, ons doel en onze roeping, is, en dus hoe wij het geluk kunnen bereiken?

“Een mens kan zichzelf niet volledig vinden zonder een eerlijk wegschenken van zichzelf.” (Gaudium et Spes 24.3)

Even wachten. Wat staat hier? Als mens kan ik mijn identiteit volledig vinden en uitleven wanneer ik mijzelf wegschenk: wanneer ik een zelfgave van mijn leven maak. Hoezo dan? Waarom zou ik mijzelf vinden als ik mijzelf weggeef, en dan gelukkig worden? Klinkt nogal tegenstrijdig. Gelukkig is het niet zo tegenstrijdig als het lijkt en is het eigenlijk heel duidelijk waarom het doel van mijn hele leven is om een zelfgave te zijn, en waarom dit mij ten diepste gelukkig zal maken.

Waarom een zelfgave zijn?

Waarom vind ik mijn identiteit als mens, en ik specifiek als Chiara zijnde, wanneer ik een zelfgave van mijn leven maak? Wij zijn allemaal geschapen in Gods beeld en gelijkenis. Wij lijken dus op God. En wat is het meest ‘eigen’ aan God zelf? Dat Hij zichzelf voortdurend geeft in liefde: de Drie-Eenheid, waarin de Drie Personen zichzelf eeuwig in Liefde aan elkaar geven. Wanneer ik, net als God, mijzelf geef in liefde, dan leef ik mijn identiteit ten volste.

Wat betekent een zelfgave zijn?

Een zelfgave zijn betekent: liefhebben. Maar, niet zomaar liefhebben, maar liefhebben zoals God dat doet: “Zozeer immers heeft God de wereld liefgehad, dat Hij zijn eniggeboren Zoon heeft gegeven.” (Joh. 3, 16) Dus liefhebben en onszelf geven tot het uiterste, zelfs tot het pijn doet! Dit zien we terug in alle Disneyfilms: een prins moet altijd vechten, hij moet altijd tot het uiterste gaan, om met zijn prinses te kunnen trouwen. Denk aan Sneeuwwitje, Doornroosje, maar ook Titanic, The Notebook: de man en vrouw moeten altijd vechten, zoeken, hun leven geven en pijn lijden, en hierin zien we zijn echte liefde. Dit laat duidelijk zien dat het een uiting is van echte liefde om jezelf he-le-maal te geven.

Hoe een zelfgave zijn?

Hoe kan ik deze zelfgave beleven in mijn dagelijks leven? Als eerste is het belangrijk om te beseffen dat wij niet uit onszelf ons kunnen geven en kunnen liefhebben, maar dat wij dit doen in antwoord op God! Hij heeft zichzelf als eerste gegeven, ons als eerste liefgehad (naar 1Joh. 4). Wij hoeven het dus niet op eigen kracht te doen, maar in antwoord op Hem.

Nu praktisch, hoe kan ik mijn diepste identiteit van zelfgave beleven in mijn dagelijks leven? Hier is geen formule voor, maar ik kan je wel een voorbeeld geven. Mijn zus heeft drie kleine kindjes, die de laatste weken allemaal om de beurt ziek waren. Voor een moeder betekent dit nog meer gebroken nachten, huilende kinderen overdag, et cetera. En toch, ze bleef geduldig en liefdevol naar haar kindjes en mensen om haar heen! Ze gaf zichzelf helemaal, en ja, dit deed pijn voor haar, want ze was uitgeput, en wilde het liefst wegkruipen, slapen en alleen zijn. Een ander voorbeeld: ik ging deze column schrijven, en heb hem wel drie keer helemaal herschreven. Daarbij wilde ik het telkens opgeven en ik dacht: laat maar zitten! Maar ik wist dat ik hierin mijzelf echt moest geven, en ja dat deed ook pijn want het lukte niet en er waren frustraties. Maar ik wist: God heeft zichzelf helemaal gegeven om Zijn liefde en Zijn Identiteit te laten zien.

Nu is het mijn taak om mijzelf, in dit geval in het schrijven van deze column, helemaal te geven om zo Zijn liefde te laten zien, en mijn identiteit uit te leven! En zo gaat dat bij alles in het dagelijks leven: of je nu werkt, studeert, de afwas doet, iemand helpt oversteken…. Geef je jezelf helemaal, zelfs tot het pijn doet? Dat is waar échte Liefde zichtbaar wordt, en waarin wij onze identiteit als mens kunnen vinden! En, weet dat we dit niet uit onszelf doen, alleen met Zijn kracht en Liefde! Weet ook dat we vele voorbeelden hierin hebben van de heiligen, zij zijn ons voorgegaan op ons pad, en wij kunnen met zekerheid zeggen dat zij helemaal gelukkig zijn: bij God in de Hemel.

“I have found the paradox, that if you love until it hurts, there can be no more hurt, only more love.”  – Heilige Moeder Teresa